12/04/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Tarihte bugünün haberi, 1967 yılından: ’Erkekler’ için de zührevi hastalıklar pavyonu açılıyor”

51 yıllık nefret söylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tarihte bugünün haberi, 1967 yılından: ’Erkekler’ için de zührevi hastalıklar pavyonu açılıyor”

Tarihte bugünün haberi 1967 yılı Hürriyet gazetesinden. Gazetenin, “’Erkekler’ için de zührevi hastalıklar pavyonu açılıyor” başlıklı haberi, “Sayıları 10 bini bulan sapık erkekler de hastalık yayıyorlar” cümlesi ile devam ediyor.

Gazete eşcinsel erkeklerin tıpkı “umumi kadınların” olduğu gibi poliste fişlerinin bulunduğu ve bu kişilerin toplanarak Ahırkapı’daki zührevi hastalıklar hastanesine götürüldüğünü yazıyor. Ayrıca eşcinsel erkekler için 25 kişilik bir koğuşun kapı ve pencerelerine kalın demirler koyulduğunu belirtiyor. Gazete 51 yıl önce yayınladığı bu haberde eşcinsel oldukları için zorla muayene edilmelerinin işkence olduğuna ise değinmiyor.

“Sapık erkek”, “umumi kadın”

51 yıl önce bugün yapılan haber eşcinsel olduğu gerekçesiyle erkekleri “sapık” ve hastalık yayan kişiler olarak göstererek okurlarına yanlış bilgi veriyor, toplumsal önyargıyı kuvvetlendiriyor ve nefret söyleminde bulunuyor. Haber ayrıca seks işçisi kadınları da hastalık yayan kişiler ve “umumi” sıfatıyla tanımlıyor.

Hürriyet gazetesi 2017'de LGBTİ'leri nasıl gördü?

Kaos GL Derneği, LGBTİ’lerin gazetelerde nasıl yer aldığına ilişkin 2017 Medya İzleme Raporu’nda Hürriyet gazetesinin karnesini de açıkladı. Rapor'a göre, 2017 yılında Hürriyet gazetesinde yayınlanan LGBTİ’lerin yer aldığı 141 haberin 103’ü hak haberciliği kapsamında değerlendirildi. Hürriyet gazetesinin geçtiğimiz yıl LGBTİ'leri nasıl gördüğüne yönelik ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam