25/05/2015 | Yazar: Anıl Üver

Toplam 40 ülkenin katıldığı ve 27 ülkenin finale kalarak ödül için yarıştığı 60. Eurovision Şarkı Yarışması 23 Mayıs gecesi Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleşti.

60. Eurovision Şarkı Yarışması’nın galibi İsveç Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Toplam 40 ülkenin katıldığı ve 27 ülkenin finale kalarak ödül için yarıştığı 60. Eurovision Şarkı Yarışması 23 Mayıs gecesi Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleşti.
Bu yılki Eurovision için seçilen slogan “Building Bridges” (köprüler kuruyoruz) oldu ve logo “Sphere” (küre) olarak dizayn edildi.
 
Bu yıl ilk defa Avustralya istisna kuralları çerçevesinde yarışmaya ön eleme olmadan katıldı ve Guy Sebastian’ın seslendirdiği “Tonight Again” adlı şarkıyla 196 puan alarak beşinci oldu.
 
Gecenin en büyük şaşkınlığı ise Almanya’yı temsil eden Ann Sophie “Black Smoke” ve yarışmaya ev sahipliği yapan Avusturya’yı temsil eden The Makemakes “I’m Yours” şarkılarının hiçbir puan alamaması oldu. Avusturya böylece yarışmadan beşinci kez sonuncu olarak ayrıldı.
 
Puanlamanın başlarında birincilik Rusya, İsveç ve İtalya arasında gidip gelirken ve ilerleyen dakikalarda Rusya aradaki farkı açarak birinciliğe yerleşti. Oylamanın ortalarından itibaren ise İsveç farkı kapatarak yarışmanın galibi oldu.
 
Rusya aldığı her 8, 10 ve tam puanda (12) bazı seyirciler tarafından yuhalandı ve bu durum canlı yayına yansıtılmadı. Duruma müdahale etmek zorunda kalan moderatörler, "bu politik değil, müzikal bir yarışmadır“ diyerek seyircileri sakin olmaya davet ettiler.
 
Yarışmanın galibi Måns Zelmerlöw ise The Independent gazetesine geçen sene verdiği demeçte, LGBTİ’lerin evlat edinmesi ve eşcinsel ilişkilerin normal olmadığına yönelik ifadelerde bulunmuş, daha sonrasında ise eleştiriler karşısında yaptığı homofobik açıklamalardan dolayı özür dilemişti.
 
Måns Zelmerlöw ödülü aldıktan sonra “Hepimiz birer kahramanız, kimi sevdiğimiz neye inandığımız fark etmez” dedi.
 
Favoriler arasında yer alan İsrail ve Sırbistan bu yıl ilk kez tamamen İngilizce olan şarkıları ile yarışmaya katıldılar.
 
Sahne şovlarının giderek daha görkemli hale geldiği Eurovision’da finale kalan katılımcıların yaş ortalamalarının giderek düştüğü gözlendi. En genç katılımcı 17 yaşındaki İsrail temsilcisi olurken, bunu Belçika temsilcisi (19) ve Gürcistan temsilcisi (20) takip etti. En „yaşlı“ katılımcılar ise Karadağ‘ı temsil eden 48 yaşındaki Knez, Fransa’yı temsil eden 47 yaşındaki Lisa Angell ve Romanya’yı temsil eden Voltaj grubunun (40, 38) üyeleri oldu.
Fotoğraf: Anıl Üver, Viyana Tren Garı
En uluslararası grup ise Ermenistan’ı temsil eden Genealogy oldu: Grup Etiyopyalı, Amerikalı, Japonyalı, Fransalı, Avustralyalı ve Ermenistanlı üyelerden oluşuyor.
 
Eurovision bu yıl ilk kez Çin’de de canlı yayınlandı.
 
Dereceye giren ilk on şarkı listesi şöyle:
1.İsveç – Måns Zelmerlöw “Heroes“ (365 puan)
2.Rusya – Polina Gagarina “A Million Voices” (303 puan)
3.İtalya – II Volo “Grande Amore” (292 puan)
4.Belçika – Loïc Nottet – “Rhythm inside“ (217 puan)
5.Avustralya – Guy Sebastian “Tonight Again” (196 puan)
6.Lettland – Aminata “Love Injected” (186 puan)
7.Estland – Elina born & Stig Rästa “Goodbye To Yesterday” (106 puan)
8.Norveç – Mørland & Debrah Scarlett “A Monster Like Me“ (102 puan)
9.İsrail – Nadav Guedj “Golden Boy” (97 puan)
10.Sırbistan – Bojana Stamenov “Beauty Never Lies” (53 puan)

Etiketler: kültür sanat
İstihdam