16/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gizem Derin: 9-8’lik şarkılara rağmen çok duygulandık. Konserden sonra kapıda dakikalarca sarılıp ağlaştık.

7 Renk Koro şarkılarını Münih’te söyledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gizem Derin: 9-8’lik şarkılara rağmen çok duygulandık. Konserden sonra kapıda dakikalarca sarılıp ağlaştık.

2015 ve 2016 Mersin Onur Haftası etkinliklerinde bir araya gelen LGBTİ’ler tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk LGBTİ korosu olan 7 Renk Koro 14. Avrupa LGBTİ Koro Festivali’nde şarkılarını söyledi.

9-13 Mayıs tarihlerinde Münih’te gerçekleşen festivale, 19 ülkeden, toplam 2700 sanatçının yer aldığı 100 koro katıldı. 7 Renk Koro’dan Gizem Derin hem Festival’i hem de konserlerini KaosGL.org’a değerlendirdi.

Gizem Derin, 7 Renk Koro’nun uluslararası konserlere katılımının süreceğini ve varsa Türkiye’den başka LGBTİ korolarıyla birlikte bu festivallere katılmak istediklerini söyledi.

14. Avrupa LGBTİ Koro Festivali’ne katılımınız nasıl oldu? Siz mi başvurdunuz?

Festival ekibi 7 Renk Koro’dan BBC’nin röportajıyla haberdar olmuş. Onların davetiyle de biz böyle bir festival olduğunu öğrendik. Festival ekibinden gelen daveti kabul etmemizle de bu Festivali’e Türkiye’den ilk defa katılım gerçekleşti.

“Farklı yaş gruplarıyla şarkı söylemek heyecan verici”

Festivale 100 koro katılmış. Bu kadar çok LGBTİ korosu olduğunu bilmiyordum…

Biz de bilmiyorduk. 7 Renk Koro’yu kurduğumuzda dünyada bizden başka bu kadar çok koro olduğu aklımıza gelmezdi. Gittiğimizde gördük ki oldukça profosyonel, yıllardır bir arada şarkı söyleyen çok sayıda LGBTİ korosu var. Festival 1985 yılından beri düzenleniyor ve tahmin edeceğiniz gibi bu tarihten beri hala aynı üyelerle müzik yapan korolar var. Koristlerin yaş ortalaması yüksekti ve farklı yaş gruplarıyla şarkı söylemek gerçekten heyecan vericiydi.

“Siz bizim kahramanımızsınız”

Nasıl karşılandınız?

Türkiye’den katılım olmasını heyecanla karşıladılar. Biz iki ayrı konser verdik, ilki Max Joseph Platz’ta ikincisi de Gasteig’da gerçekleşti. Her iki konserimizde de salon tamamen doluydu ve salon dışında bekleyenler vardı. Konserin ardından tanıştık. Bizi BBC’nin röportajının ardından epey araştırmışlar. Türkiye’de bu dönemde LGBTİ aktivizmi yapmanın zorluklarının farkındalar ve bize “siz bizim kahramanımızsınız” dediler.

“9-8’lik şarkılara rağmen duygulandık”

Konserler nasıl geçti?

Festival kapsamında Münih’te eş zamanlı birçok konser oldu. Buna rağmen iki konserimizde de salon doldu taştı. Her iki konserimizde yarım saat sürdü ve altışar şarkı söyledik.

Söylediğimiz her şarkıdan önce o şarkının LGBTİ hareketi ile ilişkisini, bağlamını kısaca belirttik. Mesela ‘Malam Bakır’ı söylemeden önce bu parçanın Kürtlerin zorla göçüne dair olduğunu LGBTİ’lerin de zorla yerlerinden edildiğini, Türkiye’de iki hareketin birbirine desteğini kısaca anlattık. Benzer şekilde Arapça bir parçamız vardı aslında aşk ve özlemi konu ediniyor ama biz savaş sonrası yerinden edilen Suriyeli vatandaşlara itafen söyledik. Lubunca uyarlama şarkılarımız da çok sevildi.

Dinleyiciler hemen her parçada ayağa kalkıp alkışladı koromuzu. Genelde 9-8’lik şarkılar söyledik ama belki anlattıklarımızdan belki de dayanışmanın yarattığı atmosferden hep birlikte çok duygulandık. Konserden sonra kapıda dakikalarca sarılıp ağlaştık.

Türkiye’deki LGBTİ hareketini nasıl değerlendiriyor katılımcı ülkelerin koristleri? Konuşabildiniz mi?

Türkiye’deki durumu pek iyi değerlendirmiyorlar tahmin dileceği üzere. Ama bu şartlara rağmen Türkiye’den bir LGBTİ korosunun orada olmasından dolayı çok memnunlardır hatta biraz şaşırmışlardı. Nasıl bu kadar görünür olabildiğimizi ve hayatta kaldığımızı sordular. Bunun mücadelemizle ilgili olduğunu ve vazgeçmeyeceğimizi ifade ettik. Tebrik ettiler.

Yeni konserler, yeni ülkeler

7 Renk Koro’nun gelecekte uluslararası konserlerde başka programları olacak mı?

Olacak gibi görünüyor. Bu katıldığımız festival yeniden 2022’de İtalya’da gerçekleşecek. Biz de davetliyiz.

Ayrıca Asya LGBTİ Korolar Festivali (Proud Voices Asia) var, 2019da Tokyo’da olacak. Oraya da gideceğiz. Bu festivalin 2022 yılında Hong Kong’daki programına da davetliyiz ve katılmayı düşünüyoruz. Yani uluslararası koro temsilini sürdüreceğiz. Türkiye’den başka korolar olursa birlikte bu festivallere katılmak ve şarkı söylemek isteriz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam