09/03/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kadınların, hep birlikte sokaklara dökülüp erkek düzene birbirini kucaklayarak yürüdüğü 8 Mart Türkiye’de nasıl geçti?

8 Mart nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadınların, hep birlikte sokaklara dökülüp erkek düzene birbirini kucaklayarak yürüdüğü 8 Mart Türkiye’de nasıl geçti?

(Fotoğraf: Ateş Alpar)

Ankara

6 Mart sabahı, gündüz yürüyüşünde kadınlar valiliğin tüm yasaklamalarına ve polisin engelleme çabasına rağmen coşkuyla yürüdüler.

(Fotoğraf: Gülistan Aydoğdu)

8 Mart Feminist Gece Eylemi’nde kadınlar her sene olduğu gibi bu sene de Yüksel’den şarkılarla toplanarak, Sakarya Caddesi’ne tüm çeşitliliğiyle mor bayraklarını dalgalandırdılar.

(Fotoğraf: Gözde Demirbilek)

İstanbul

6 Mart sabahı, İstanbul’da yürümek isteyen kadınlara polis saldırısı gerçekleşti. Saldırı sırasında “siz gidin, erkeğiniz gelsin” diyen polis, erkek düzenin somut maşası olarak kendini nasıl ortaya koyduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

 

(Fotoğraf: Birgün)

Gündüz yürüyüşündeki saldırının etkisiyle, 8 Mart Feminist Gece Eylemi İstanbul’da yoğun ilgiyle gerçekleşti. Kadınlar, Kadıköy’de düzenlenen 8 Mart mitingine gösterilen polis şiddetini alkış, zılgıt ve düdüklerle protesto etti.

(Fotoğraf: Şener Yılmaz Arslan)

Mersin

Mersin’de kadınlar, Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla “Erkek düzenine itaat etmiyoruz!” pankartıyla 8 Mart Feminist Gece Eylemi düzenlediler. Mersin Yedi Renk Derneği’nin katılımıyla, gökkuşağı bayrağı mor bayrakla “omuz omuza” dalgalandı.

(Fotoğraf: Gizem Derin)

Bursa

8 Mart gündüz eylemi, saat 13:00’te Nilüfer Belediyesi’nin önünde başladı. Bursa Özgür Renkler, yürüyüşe katılımıyla LBTİ kadın vurgusu yapıldı.

(Fotoğraf: Halim Kır)

Gece eylemi Atatürk Stadyumu’nda başlayıp Heykel’de son bulurken, gökkuşağı bayraklarıyla kadınlar ve LGBTİ’ler alandaydı.

(Fotoğraf: Halim Kır)

Kocaeli

İzmit'te Merkez Bankası’ndan başlayan yürüyüş Cumhuriyet Parkı’nda halaylarla sonlandı. Kocaeli LGBTİ’den yürüyüşe katılan LBT kadınlar alanda gökkuşağı bayraklarıyla alandaydılar.

(Fotoğraf: Eylem Oğuz)

Edirne

18:00’da başlayan yürüyüş Edirne HDK LGBTİ  Meclisi, Edirne Liseli LGBTİ ve Edirne LGBTİ  Çalışma Grubu’nun katılımıyla Saraçlar Caddesi’ndeki PTT önünde yapılan basın açıklamasından sonra son buldu.

(Fotoğraf: Hasan Atik)

Diyarbakır

KJA’nın (Özgür Kadın Kongresi) çağrısıyla Demokratik Toplum Kongresi binası önünde toplanan gruplar arasında KJA bileşenleri yanı sıra Keskesor LGBTİ, Özgür Genç Kadın, Sosyalist Kadın Meclisileri vardı. Keskesor'un "Elini Vicdanına Koy, Reddet" pankartı, ÖGK ve SKM'nin "Öz savunma ile özgürlüğe" pankartından dolayı aktivistler alana alınmak istenmedi. Pankartları kaldırmamaları halinde gözaltına alınacakları söylendi. Kadın ve LGBTİ aktivistlerin tepkisiyle pankartlar içeri alındı.

(Fotoğraf: Loren Elva)


Etiketler: kadın
İstihdam