08/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

2008’den 2018’e, farklı şehirlerden 8 Mart manzaraları…

8 Mart’ın on yılı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2008’den 2018’e, farklı şehirlerden 8 Mart manzaraları…

Son on yılda Dünya’da ve Türkiye’de çok şey değişti ancak her 8 Mart’ta kadınlar alanları doldurdu. Her 8 Mart’ta eşcinsel, biseksüel, trans, interseks ve heteroseksüel kadınlar gece ve gündüz eylemlerinde buluştu, taleplerini, isyanlarını sokakta duyurdu. “Emeğimiz, bedenimiz, yönelimimiz, kimliğimiz bizimdir” diyen kadınlar Türkiye’nin birçok şehrinde kapitalizme, heteroseksizme, cinsiyetçiliğe karşı yürüdü, eylem düzenledi.

Sizin için 2008’den 2018’e dek 8 Mart’ın kutlandığı farklı şehirlerden fotoğraflar ve kısa notlar derledik.

2008: Trans cinayetleri politiktir

Eskişehir’de Demokratik Kadın Platformu (DKP) üyesi 200’e yakın kadın Yediler Parkı’ndan Hamamyolu boyunca yürüyerek Adalar Migros önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

2009: Meydanı boş bırakma!

2009 yılı 8 Mart’ında Kaos GL Derneği “Meydanı boş bırakma” diyerek kadınları alana çağırdı. Aynı yıl Lambdaİstanbul’da “Heteroseksizme ve Ataerkiye Karşı Güçlerimizi Birleştiriyoruz” diyerek eylem duyurusu yaptı.

2010: Feminist dayanışma

İstanbul’da feminist gece yürüyüşü “Erkek egemen düzene karşı feminist mücadele, feminist dayanışma” sloganıyla gerçekleşti. Lezbiyen, biseksüel, trans, interseks kadınlar alandaydı.

2011: Karda gökkuşağı

Kötü hava koşullarına rağmen 8 Mart yürüyüşü için kadınlar Kolej meydanında bir araya geldi. Lezbiyen, biseksüel, trans, interseks kadınlar Ankara’da lapa lapa yağan kar altında ellerinde gökkuşağı bayrakları ile yürüdü.

Fotoğraf: Gülistan Aydoğdu

2012: Kadınları seven kadınlar alanda

2012 fotoğrafımız yine Ankara’dan. Kaos GL’den, Pembe Hayat’tan ve FeministBiz’den kadınlar cinsiyetçiliğe, ataerkiye, homofobi ve transfobiye karşı 8 Mart’ta Ankara sokaklarındaydı. Bu defa hava güneşli…

2013: Diyarbakır’da 8 Mart

Diyarbakır’da 2013 yılı 8 Mart’ı 3 Mart tarihinde gerçekleşti. Kadınlar Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda buluştu.

2014: Malatya’da ilk LGBTİ katılımı

Malatya Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısı kutlanan 8 Mart yürüyüşüne bu yıl ilk kez Malatyalı LGBT’ler de katıldı. “Eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar vardır” dövizi taşıyan Malatya Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gençlik İnsiyatifi üyeleri kortejle birlikte yürüyerek halaya dâhil oldular.

2015: Antep “Ayşe Fatma’yı Seviyor” dedi

ZeugMadi LGBT’nin kendi pankartları ve bayrakları ile katıldığı yürüyüşte LGBT’lere olan ilgi oldukça yoğundu. ZeugMadi LGBT aktivistleri sık sık “Susma Haykır Lezbiyenler Vardır!”, “Kısır da Yaparım Devrim de Velev ki Dönmeyim Kime Ne!”, “Dünya Yerinden Oynar Dönmeler Özgür Olsa”, “Yaşasın Eşcinsel Emekçiler” ve “Ayşe Fatma’yı Seviyor” diye sloganlar attılar.

Ankara'da ise lezbiyen, biseksüel, trans kadınlar "Lezbiyenler İsyanda" pankartının altında buluştu.

2016: Erkek düzenine itaat etmiyoruz!

Mersin’de kadınlar, Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla “Erkek düzenine itaat etmiyoruz!” pankartıyla 8 Mart Feminist Gece Eylemi düzenlediler. Mersin Yedi Renk Derneği’nin katılımıyla, gökkuşağı bayrağı mor bayrakla “omuz omuza” dalgalandı.

Fotoğraf: Gizem Derin

2017: OHAL’de 8 Mart

Kadınlar OHAL koşullarında, eylem yasaklarına rağmen birçok kentte sokaktaydı. Kocaeli, Antalya ve Ankara’da polis müdahalesi olsa da kadınlar sokakları terk etmediler.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam