03/09/2009 | Yazar: Kaos GL

‘Dokuz yıl önce Kuşadası'na alınmayan eşcinsellerin intikamı acı oldu’ haberlerini görünce, peki 9 yıl önce ne olmuştu, diye merak edenler için Kaos GL Dergisinin, Aralık 2000 tarihli sayısı

‘Dokuz yıl önce Kuşadası'na alınmayan eşcinsellerin intikamı acı oldu’ haberlerini görünce, peki 9 yıl önce ne olmuştu, diye merak edenler için Kaos GL Dergisinin, Aralık 2000 tarihli sayısının sararmış sayfalarını karıştırdık.

Günün haberlerinde, ABD’li RNS Tur operatörünün bu yıl Celebrity Solstice kurvaziyer gemisiyle 2 bin 750 eşcinsel için Akdeniz turu düzenlediği bildiriliyor. Tabii ki haberin altı çizilen noktası bu değil. Asıl haber bu yılki tura Kuşadası’nın dâhil edilmemiş olması. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Kuşadası Rehberler Derneği Başkanı Ali Karapınar, ‘2000 yılında yaşanan olumsuzluğu unutmayan ABD’li RNS Tur operatörü, bu yıl Kuşadası’ndan acı şekilde rövanşı aldı’ demiş. Bu gelişmenin ilçe esnafında hayal kırıklığı yarattığı belirtilirken iptalden kaynaklanan ekonomik kaybın, yüz binlerce dolar olduğu ifade ediliyor.
 
Kaos GL Dergisinin Aralık 2000 tarihli sayısından ‘eşcinsel turistler’in, 9 yıl önce dakika dakika yaşadıklarını hatırlayalım…
 
Yine aynı sayıda, Ufuk Kuzey, ‘Eşcinseller bedelini ödedikleri sürece saygın, bedelini ödedikleri sürece haklara sahip ve bedelini ödedikleri sürece eşitler’ diye yazmıştı, ‘Karantina Altında Yaşamak’ başlıklı yazısında…
 
Osman Elbek, ‘Kuşadası ve Taksim’den Dinliyorum Türkiye’yi Gözlerim Açık’ diye yazmıştı…
 
Ahmet, karşıdan karşıya geçerken vapurda kulak misafiri olduğu Kuşadası sohbetlerini aktarmıştı…
 
‘Hükümet Özür Dilemelidir’
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 8 Eylül 2000 tarihinde, ‘Hükümet Özür Dilemelidir’ diye açıklama yapmıştı.
 
‘İnsan hakları savunucuları olarak; Akdeniz Turu çerçevesinde Kuşadası'na da gelen 840 eşcinseli gezdiren geminin geri gönderilmesi, eşcinsel turistlerin Kuşadası'nda gezmesine dahi izin verilmemesini büyük bir "insanlık ayıbı" olarak görüyoruz.
 
Ve bu ayıbın sorumlusu, siyasi iktidarı bu ayırımcı ve "erkekçi" tavrı nedeni ile kınıyoruz.
Bizler, insanların cinsel tercihlerinin tamamıyla kendilerini ilgilendiren bir husus olduğunu yıllardır savunuyoruz. Cinsel tercihlere yönelik her türlü, şiddet içeren ve küçük görücü, tavır ve yaklaşımları ise "ırkçı" olarak niteliyoruz.
 
Eşcinsel turistlere yönelik bu insan haklarına aykırı davranış, aslında hükümetin tavrının, o çok eleştirilen "Hortum Süleyman" tavrından farklı olmadığının da en açık göstergesidir. Bu son olay çıkarmıştır ki, "Hortum Süleyman" sistemin aynasıdır aslında.
 
Biliyoruz ki; Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi, "eşcinselliğin bir iltica nedeni" olduğunu kabul etmiştir. Türkiye bu sözleşmenin bir tarafıdır. Ancak son yaşanan hak ihlali, Türkiye'nin birçok konuda olduğu gibi, cinsel tercihlere yaklaşımında da nasıl içi boş imzalar attığını da kanıtlamıştır.
 
Bizler insan hakları savunucuları olarak; Hükümeti söz konusu uygulama nedeni ile tüm eşcinsellerden özür dilemeye çağırıyoruz.’
 
Dakika dakika ‘eşcinsel turistler’…
 
11:12 Eşcinselleri taşıyan Olimpic Voyager adlı gemi İstanbul Karaköy Limanı’na yanaştı ve limandaki gergin bekleyiş de başladı. Eşcinsel turistler de gemide kendilerine karaya çıkmak için izin verilmesini bekliyorlar. Gümrük kapısının dışında Yunus ve çevik kuvvetten oluşan büyük bir polis gurubu geniş güvenlik önlemleri almış durumda. Polisle birlikte basın ordusunun da heyecanlı bekleyişi sürüyor. Yaklaşık 20 gazeteci ve televizyoncu, eşcinsel turistleri görüntülemek için hazır...
 
11:32Turistlerin seyahatleri sırasında motosikletli Yunuslar eskortluk yapacaklar. Çevik kuvvet ekipleri ise gidilen yerde önlem alacak.
 
11:45 ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Frank Urbanic Karaköy’e geldi ve görüşmeler yapmak için gemiye girdi.
 
11:55 Başkonsolos gemiden ayrıldı. Urbanic’in gemideyken vatandaşlarına, Turizm Bakanlığı ile görüşüldüğünü ve kafilenin İstanbul gezileri sırasında hiçbir zorlukla karşılaşmayacağını söylediği belirtildi.
 
12:01Tur operatörü Rich Cambell turistler adına bir açıklama yaparak ‘Kuşadası’ndaki olayı talihsiz bir olay’ olarak niteledi ve İstanbul gezisini etkilemeyeceğini düşündüğünü söyledi. Cambell, turistlerin özel hayatlarına saygı gösterilmesini istediklerini ve gezileri sırasında peşlerinde kameraların dolaşmasını istemediklerini bildirdi.
 
12:05 Kuşadası’ndaki olayın ardından Türk Turizm ve Dışişleri Bakanlıklarının devreye girerek eşcinsel turistlerin İstanbul gezileri konusunda güvence verdikleri kaydedildi. Turistler İstanbul’dan saat 20:00’de ayrılacaklar. İstanbul gezisi, Dolmabahçe Sarayı, Kapalıçarşı ve Topkapı Sarayı gibi turistik merkezlerden oluşacak.
 
12:09 Turizm Şirketinin Türk acente temsilcisi Erkut Öner bir açıklama yaparak gemide bulunan eşcinsel turistlerin, Amerikan Konsolosluğu’nu arayarak Kuşadası’nda yaşanan olaylar nedeniyle endişelerini dile getirdiklerini bildirdi. Öner, Konsolos’un bunun üzerine gemiye gelerek Türk yetkililerden verilen güvenceyi ilettiği belirtildi.
 
12:11 Erkut Öner bir açıklama yaparak turistlerden bazılarının ailelerinin kendilerinin eşcinsel olduklarını bilmediklerini ve bu yüzden deşifre olmaktan çekindiklerini bildirdi. Öner, eşcinsel turistlerden bazılarıyla konuşulmasına izin verileceğini ve kafilenin gazeteciler tarafından takip edilmemesini istediklerini bildirdi.
 
12:25 Eşcinsel turistler İstanbul’a ayak bastı. Turistlerden biri basına yaptığı açıklamada bundan önce Mısır ve İsrail’e gittiklerini ve hiçbir kötü olayla karşılaşmadıklarını söyledi. Kuşadası’nda yaşanan olayı şanssızlık olarak niteleyen turist, bazı eşcinsellerin Kuşadası Limanı’na kadın kıyafetiyle inmelerini olaylara neden olmuş olabileceğini bildirdi. Turist, her şeye rağmen İstanbul gezilerinin problemsiz tamamlanacağını sandığını anlattı. Turist İstanbul’un ardından Yunanistan’ın Mikanos Adası’na yol alacaklarını açıkladı.

12:31 Başka bir turist en çok sorunu Mısır’da yaşayacaklarını sandıklarını ancak Türkiye’de karşılaştıklarını söyledi. Ancak gelişmelerinin gezilerini etkilemediğini bildirdi.
 
12:45 Eşcinsel turistler 5 ayrı kafile olarak Sultanahmet’e doğru yola çıktılar. Kafileye yol boyunca Yunuslar eşlik ediyorlar.
 
11:30 Büyük kafile Sultanahmet’e vardı ve gezilerine başladı. Ayasofya’yı gezen turistlere çevreden ilgi az. Herhangi bir problem yok. Basın kafileyi uzaktan takip ediyor.
Eşcinsel turistler ile ilgili olarak görüş aldığımız çevredeki insanlar, Kuşadası’nda yaşananları tasvip etmiyor. Görüş aldıklarımızın ortak görüşü ‘kendi tercihleridir, insan özgürlükleri kısıtlanmamalı’ şeklinde.
 
11:35 Sultanahmet’teki gezinti sürüyor. Özel bir güvenlik önlemi artık yok. Çevrede polis gözükmüyor. Turistler gezintilerini rahatlıkla sürdürüyor.
 
13:45 Eşcinsel turist kafilesinden bir grup daha Ayasofya’yı gezdiler. Diğer guruplar ise şu an Topkapı Sarayı ile Yerebatan Sarnıcı’nda bulunuyorlar.
 
14:10 Çevrede resmi polis olmamasına rağmen çok sayıda sivil polis olduğu belirtiliyor.
 
14:30 Turistler Topkapı Sarayı’nı geziyorlar. Bu arada bazı turistler günlük gazeteleri inceleyerek basında kendileriyle ilgili çıkan haberlere baktılar.
 
15:00 Eşcinsel turistler Sultanahmet Camii’ni gezmek için içeriye girdi. Turistler Kuşadası’nda harcayamadığımız bütün parayı İstanbul’da harcayacağız açıklaması yaptılar. Neşelerine diyecek yok.
 
15:30Turistler Sultanahmet çevresindeki turistik eşya satıcılarından özellikle halı ve pirinç süs eşyalarıyla ilgileniyorlar.
 
16:00Olağan dışı hiçbir gelişme yok. Eşcinsel turistler diğer turistler arasına karışmış durumda. Turistlerin büyük çoğunluğu öğle yemeği için döner ve kebap tercihi yaptı.
 
16:15 Turistlerden bir bölümü Kapalıçarşı’yı gezmek üzere Beyazıt tarafına doğru yol alıyor. Bir bölümü ise gemiye dönme kararı aldı.
 
16:30Eşcinsel turistlerin tamamı İstanbul gezisinden son derece memnun. Görüş aldığımız turistlerden bazıları Türkiye konusunda Kuşadası’nda başlarına gelenler yüzünden görüşlerinin değişmediğini söylediler. Kapalıçarşı’da alışveriş için Beyazıt’a giden turistler ise çevrenin ilgi odağı oldu.
 
17:00 Çevrede bulunan polisler kendilerinin olay çıkmaması konusunda uyarıldıklarını ancak ufak bir olay bile olmadığını bildirdiler.
 
17:06 Turistlerden ufak bir bölüm Süleymaniye’yi gezmek üzere Mercan tarafına yöneldi. İstanbullular turist kafilesini ilgiyle izliyorlar.
 
17:16 Turistler küçük guruplar halinde dağıldılar. Eşcinsel turistler dünün aksine İstanbul’da son derece neşeli bir gün geçirdiler ve İstanbul’da olmaktan mutluluk duyduklarını belirttiler.
 
18:06Turistler saat 20:00’de İstanbul’dan ayrılacaklar. Bu yüzden yavaş yavaş geminin hareket saatinden önce Karaköy Limanı’na gelmeye başladılar.
 
18:30 Sabah saatlerindeki kadar olmasa da Karaköy Limanı’nda polisin güvenlik önlemi aldığı görülüyor. Turistlerin ise gemiye girişleri tamamlandı. Hareket saatini beklemeye koyuldular. İstanbul gezintilerinden son derece memnun olduklarını anlatan eşcinsel turistlerden bazıları tekrar geleceğini söyledi.
 
20:00 Eşcinselleri taşıyan gemi, Karaköy Limanı’ndan ayrıldı.


Etiketler: yaşam
İstihdam