05/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) insanların evlerinde kendi başlarına HIV durumlarını öğrenmelerini sağlayacak dünyanın ilk reçetesiz test kitini onayladı.

ABD Evde Kullanmalık HIV Test Kitini Onayladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) insanların evlerinde kendi başlarına HIV durumlarını öğrenmelerini sağlayacak dünyanın ilk reçetesiz test kitini onayladı.
 
HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) tespiti için OraQuick test kiti Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun (FDA) onayından geçti. Artık insanlar kendi evlerinin mahremiyetinde virüsü taşıyıp taşımadıklarını öğrenebilecekler. 
 
Test, kullanıcının salyasında HIV bulunup bulunmadığını tespit etmek için tasarlanmış basit bir ağız temizleme bezinden oluşuyor.
ABD’deki 1,2 milyon HIV taşıyıcısından beşte birinin (240,000) virüs taşıdığını bilmediği düşünülüyor.
 
HIV bilinçlendirme grupları FDA’dan gelen onayı HIV ve AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) mücadelesinde önemli bir adım olarak sevinçle karşıladılar.
İngiliz Ulusal AIDS Vakfı – National AIDS Trust (NAT) başkanı Deborah Jack karar hakkında şöyle konuştu: “NAT, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun öncülüğünde evde kullanmalık HIV test kitlerinin onaylanmasını olumlu karşılıyor. İngiliz Hükümeti’nin de bu tür kitleri yasallaştırıp düzenlemesi için çağrıda bulunuyoruz. Evde kullanmalık test kitleri hâlihazırda İngiltere’de yasalara aykırı; ama biliyoruz ki bazı insanlar internetten ve yurtdışından bu kitleri satın alıyorlar.”
 
 “HIV taşıyanların dörtte birinden fazlası taşıyıcı olduklarını bilmiyor ve İngiltere’de HIV tanısı konmuş kişilerin yarısı bunu tedaviye çoktan başlamış olmaları gereken bir noktada öğreniyorlar, bu durum ileriki sağlık durumları için olası ciddi sonuçlar doğuruyor.”
“Evde kullanımlık kitler gerektiği gibi kullanıldığı takdirde HIV testi ve tanısında ilerleme sağlayacaktır.”
 
NAT raporuna göre İngiltere’de HIV ile yaşayanların sayısı 2012’de 100,000 gibi rekor bir sayıya ulaştı – yüzde 25’i virüsü taşıdığından habersiz. NAT şu anki ekonomik durumda HIV testleri ve araştırmalarının devamı için bu tür kitlere yatırım yapılmasının karşılığını alacağını iddia ediyor.
 
Test kitleri HIV taşıyıcıları ve HIV riskiyle yaşayan kişiler için faydalı bir yöntem olarak beğeni topluyor. Test ayrıca cinsel sağlık kliniklerinde yapılan geleneksel HIV testlerindeki bekleme süresini ortadan kaldırdığı için de destek görüyor.
 
Yalnız, kitin güvenilirliği hakkında spekülasyonlar sürüyor. Üretici Orasure’ın gerçekleştirdiği denemeye göre ürün her 12 HIV pozitiften birini es geçebilir.(gaystarnews)
 
Videoda OraQuick, kitin kullanılmasındaki aşamaları gösteriyor:

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam