26/06/2015 | Yazar: Erkan Bayır

ABD Yüksek Mahkemesi eyaletlerin "hemcins evliliğine" getirdiği yasakları kaldırdı. Başkan Obama, ‘Bugün eşitlik yolunda büyük bir adım. Gey ve lezbiyen çiftler de herkes gibi evlenebilecek’ dedi.

ABD Yüksek Mahkemesi: Eşcinsel evlilik haktır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD Yüksek Mahkemesi eyaletlerin "hemcins evliliğine" getirdiği yasakları kaldırdı. Başkan Obama, “Bugün eşitlik yolunda büyük bir adım. Gey ve lezbiyen çiftler de herkes gibi evlenebilecek” dedi.
 
ABD Yüksek Mahkemesi, bugün verdiği ve Onur Haftası’na denk gelen kararıyla “hemcins evliliği“ni bir hak olarak garanti altına aldı. Yüksek Mahkeme’nin 4’e karşı 5 oyla aldığı kararda, eyaletlerin hemcins evliliğine getirdiği yasaklar kaldırıldı. Karardan önce, ABD’deki 50 eyaletin 36’sında gey ve lezbiyen çiftler evlenme hakkına sahipti. Bu kararla birlikte, ABD’nin tamamında hemcins evliliği bir hak olarak tanındı.
 
ABD Başkanı Barack Obama, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bugün eşitlik yolunda büyük bir adım. Gey ve lezbiyen çiftler de herkes gibi evlenebilecek. #LoveWins (Aşk Kazanır)” diyerek karardan duyduğu memnuniyeti belirtti.
 
Yüksek Mahkeme, 2012’de aldığı bir kararla, California eyaletinin referandumla getirdiği hemcins evliliği yasağını Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti. Bugünkü kararda ise, Kentucky, Michigan, Ohio ve Tennessee eyaletlerindeki hemcins evliliği yasağı iptal edilmiş oldu. Bundan sonra ABD genelindeki hiçbir eyalette hemcins evliliği yasağı getirilemeyeceği de karara bağlanmış oldu. 

Etiketler: insan hakları, aile
nefret