24/07/2018 | Yazar:

HRC’nin araştırmasına göre ABD’de yaşayan LGBTİ işçiler, ayrımcılığa uğramamak için iş yerlerinde açılmak istemiyor.

ABD’de yaşayan LGBTİ işçilerin yüzde 46’sı iş yerinde açılamıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HRC’nin araştırmasına göre ABD’de yaşayan LGBTİ işçiler, ayrımcılığa uğramamak için iş yerlerinde açılmak istemiyor.  

Human Rights Campaign’in çalışma yaşamı üzerine yaptığı araştırmaya göre ABD’de yaşayan LGBTİ çalışanlar iş yerinde açılmak istemiyor ve katılımcıların %46'sı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini açık olarak yaşamıyor. 

Araştırmaya göre her beş LGBTİ işçiden biri, iş arkadaşlarının kendilerine daha feminen veya daha maskülen giyinmelerini söylediğini belirtirken araştırmaya katılanların %53’ü iş yerinde geyler ve lezbiyenlerle ilgili kötü şakalar duyuyor. Yaşadıkları ayrımcılıktan dolayı katılımcıların %31’i iş yerinde mutsuz ve depresif hissettiklerini belirtiyor.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuç da LGBTİ çalışanlar hissettikleri bu rahatsızlıkları üstlerine bildirmiyor, çünkü bu durumu rapor etseler dahi hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünüyor ve iş arkadaşlarıyla da aralarının bozulacağından korkuyorlar.

Katılımcıların %45’ine göre işyerinde herhangi bir ayrımcılık karşıtı politika olup olmaması da işverenin LGBTİ’lere karşı kişisel düşüncelerine bağlı. Bununla birlikte, katılımcıların %13’ü işyerinde LGBTİ’lere karşı hoşgörü olmadığı için ötürü iş ile ilişkilerinin kesileceğini düşünüyor.

“Kapsayıcı bir ortam için daha çok çalışmak gerek”

HRC İşyeri Eşitlik Programı Başkanı Deena Fidas, LGBTİ’lerin işyerinde hala önyargı ile karşılaştığının altını çizdi:

“LGBTİ çalışanlar, açılmaktan korktukları için işyerlerinde kişisel ve profesyonel bağlantılar kurmaktan kaçınıyorlar ve bu durum da hem çalışanın kendisine hem de şirkete bütünüyle zarar veriyor. Politika ve uygulamalarıyla ‘en iyinin en iyisi’ sayılan özel sektör işverenleri bile herkesi kapsayıcı bir ortam oluşturmak için daha çok çalışmalı.”

Türkiye'de de kamu çalışanı LGBTİ’lerin yüzde 52’si ayrımcılık yaşamamak için kimliğini gizliyor

Kaos GL Derneği'nin LGBTİ çalışanların Türkiye'nin kamu sektörü istihdamındaki durumunu anlamak için hazırladığı Kamu Sektörü Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu 2017 Yılı Raporu'na göre  katılan 80 kişiden 36’sı yani yüzde 45’i, işyerinde cinsel kimliği konusunda “tamamen kapalı oldukları” yanıtını verdi. Bu bulgular, kamu sektöründe cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bakımından açık davranabilme oranının çok düşük olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2017 Raporu'na göre ise araştırmaya katılan 166 kişiden 26’sının, yani yüzde 16’sının cinsel kimliği nedeniyle işyerinde ayrımcılığa maruz kaldığını ve 82 kişinin de “ayrımcılığa maruz kalmamak için cinsel kimliğini gizlediğini” bildiriyor. Yani, katılımcıların yüzde 65’i iş yerinde ayrımcılığa uğramış veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemek zorunda kalıyor.

Kamu çalışanı LGBTİ’ler araştırmasına katıldınız mı?

Özel sektör çalışanı LGBTİ’ler araştırması başladı


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam