30/10/2009 | Yazar: Kahraman Gür

Yasa imzalandıktan sonra; Matthew&rsq

Yasa imzalandıktan sonra; Matthew’ in annesi ve James Byrd’in kız kardeşi, Başkan Obama ile
 
Amerika eşcinsellere yönelik nefret suçlarıyla mücadeleyi yasallaştırdı.
Başkan Obama Çarşamba günü (28 Ekim) öğleden sonra Matthew Shepard* ve James Byrd Nefret suçlarını önleme yasasını” imzaladı. Bu yasa gey ve lezbiyen hakları açısından ABD Stonewall sonrası ulusal düzeyde en önemli yasal adım. Yasa değişikliğini, ABD insan hakları savunucuları, 1960’li yıllarda siyah haklarında dönüm noktası yaratan yasal düzenlemelere eş değerde olduğunu belirtiyor.
 
Matthew Shepard ve James Byrd 1998 yılında öldürülen iki erkek eşcinsel. O yıl Matthew ve James’in aileleri nefret suçlarıyla ulusal düzeyde mücadele edilmesi için harekete geçmişlerdi.
 
Yeni yasa gey, lezbiyen, biseksüel ve transgender insanlara yönelik suçları nefret suçları listesine koyuyor. Yasayla beraber Adalet Bakanlığı nefret suçlarını soruşturma ve dava açmada sorumlu kılındı. Ayrıca yerel yönetimlerin nefret suçlarına yönelik eğitim, finansman sağlamakla sorumlu tutulan Adalet Bakanlığı yerel yönetimlerin nefret suçlarıyla mücadelede görevlerini yerine getirip getirmediklerini de kontrol edecek.
 
Başkan Obama oylama öncesinde Kongreye dinleyenleri duygulandıran bir konuşma yaptı.
 
Son 10 yıl içinde 12 000’den fazla eşcinsellere yönelik nefret suçunun rapor edildiğini belirtti.
 
“Amerika’da hiç kimse yolda yürürken sevdiği insanın elini tutarak yürümekten korkmamalı” dedi.
 
“Nefret suçlarını durdurmalıyız, yalnız durdurmakla kalmamalı arkasında yatan zihniyeti ortandan kaldırmalıyız”
 
Obama konuşmasında ayrıca Kongrenin“Sorma Söyleme” yasasını değiştirmesi için elinden geleni yapacağına söz verdi.
 
Mathew’in annesi Judy Shepard “10 yıl önce gey, lezbiyen, cinsiyet değiştirmiş Amerikalılara yönelik nefret suçlarının ulusal düzeyde önlenmesi için hareket başlattığımızda bu yaşanın çıkmasının bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştik” dedi.
James Byrd’in annesi “yasanın çıkmasında çalışan herkese çok teşekkür ederim. Benim oğlum çok erken yaşta koparıldı hayattan, biz umuyoruz ki bundan sonra diğer aileler bizim yaşadıklarımızı yaşamasınlar” dedi. “Rengimiz, cinsel yönelimimiz veya kimliğimiz farklı olabilir ama hepimizi Tanrı yarattı ve tümümüzü eşit sevmektedir’ diye ekledi.
İnsan Hakları Organizasyonu başkanı Joe Solmonese “Bugün tarihi bir adım atılmıştır, bu yasayla Amerikalı LGBT insanların haklarının sağlanması ve korunmasında dönülmez bir noktaya gelinmiştir” dedi.
 
*Üniversite öğrencisi Matthew Wayne Shepard (1 Aralık 1976 – 12 Ekim 1998) Wyoming eyaletinde işkence edilerek katledilmişti.
 **Afrikalı-Amerikalı James Byrd, Jr. (2 Mayıs 1949 – 7 Haziran 1998) gey olduğu için linç edildi.
 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam