16/10/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Dünyanın birçok yerinde ‘onarım terapisi’ adı altında LGBT’ler fiziksel şiddet, taciz, cinsel istismar ve tecavüzlere maruz kalıyor.

ABD’de ‘onarım terapilerini’ durdurma çağrısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdare Müdürlüğü, “onarım terapilerinin” bilimsel dayanağı olmadığını ve LGBT’lere fiziksel ve ruhsal zarar verdiğini belirterek; terapileri sonlandırmak için harekete çağrısı yaptı.

Karikatür: Carlos Latuff

Amerika Birleşik Devletleri’nde Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdare Müdürlüğü; lezbiyen, gey, biseksüel ve trans gençlere yönelik “onarım terapisi” uygulamalarının son bulması gerektiğini söyledi.

Konuya ilişkin bir rapor yayınlayan kurum “onarım terapisi” iddialarının herhangi bir gerçekliği olmadığını belirterek şunları vurguladı:

“Bir çocuk ya da ergeni herhangi bir cinsiyet ifadesi ya da kimliğine zorlamak veya aileleri çocuk ve ergenlerin toplumsal cinsiyet ifade ve kimliklerine ilişkin baskı uygulamaya teşvik etmek kabul edilemez. Bu uygulamalar aynı zamanda zararlı toplumsal cinsiyet stereotiplerini de yeniden üretmektedir.”

‘Onarım terapisi’ değil ayrımcılıkla mücadele

Raporda, “onarım terapileri”ni yok etmek için biz dizi adım atılması gerektiği de belirtiliyor:

*LGBT’lere yönelik ayrımcılıkla mücadele edilmeli

*Sağlık çalışanları LGBT konusunda bilgilendirilmeli ve eğitilmeli

*Yasal düzenlemeler yapılmalı

‘Onarım terapisi’ nedir?

“Onarım terapisi” taraftarları kişilerin cinsel yönelimlerinin terapiyle ve çoğu zaman dinsel çabalarla değişebileceğini iddia ediyor. Terapi, bilimsel hiçbir gerçekliği olmayan ‘eşcinselliğin hastalık olduğu’ mitine dayanıyor.

Dünya genelinde birçok sağlık örgütü “onarım terapilerini” reddediyor ve bu uygulamaların ciddi fiziksel ve psikolojik hasara yol açtığını söylüyor.

Dünyanın birçok yerinde ‘onarım terapisi’ adı altında LGBT’ler fiziksel şiddet, taciz, cinsel istismar ve tecavüzlere maruz kalıyor.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret