12/09/2013 | Yazar: Berna Köse

ABD’nin en büyük sendika federasyonu The AFL-CIO, Pazartesi günü yönetmeliklerinde değişikliğe giderek cinsiyet kimliği sebebiyle ayrımcılık yapmayı yasakladı.

ABD’de Translara Sendikal Güvence Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Amerika Birleşik Devletlerinin en büyük sendika federasyonu olan The American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations (The AFL-CIO, Amerika Sendikalar Birliği ve Sanayi Örgütleri Kurultayı), Pazartesi (9 Eylül) günü yönetmeliklerinde değişikliğe giderek cinsiyet kimliği sebebiyle ayrımcılık yapmayı yasakladı.
 
Bünyesinde 50’den fazla ulusal ve uluslararası sendikayı ve 12 milyondan fazla işçiyi barındıran AFL-CIO, bu hafta Los Angeles’ta düzenlenen kongrede yönetmelikteki bu düzenlemeyi kabul etti.
 
Daha öncelerde değişiklik için kampanya düzenleyen federasyon içindeki Pride at Work (İş Yerinde Onur) LGBT örgütü, kararı “Hareketimiz için harika bir gün,” diyerek kutladı.
 
Trans Çalışanına Ayrımcılık Yapamazsın!
Yeni düzenleme ile yönetmeliğin ilgili maddesi şöyle oldu: “Bütün çalışanların ırk, mezhep, renk, cinsiyet, etnik köken, din, engellilik durumu ve/veya cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsel ifade farkı gözetmeksizin bağlı bulundukları üye sendika ve örgütleri eşit bir şekilde paylaşabilmeleri için...”
 
National Gay and Lesbian Task Force (Ulusal Gey ve Lezbiyen İş Gücü) başkanı Rea Carey, yaptığı açıklamada federasyonun bu kararını, “işveren ve sendikalara, trans çalışanların da herhangi bir çalışanın sahip olduğu hakların aynılarına sahip olduğunu hatırlatan güçlü bir mesaj” olarak nitelendirdi.
 
National Gay and Lesbian Task Force (Ulusal Gey ve Lezbiyen İş Gücü) ve National Center for Transgender Equality (Trans Eşitliği için Ulusal Merkez) örgütlerinin 2011 yılında yapmış olduğu bir araştırma ile transların %90’ının iş yerlerinde tacize, kötü muameleye ve ayrımcılığa uğradığını ortaya koymuştu.
 
Türkiyeli LGBT’ler de Sendika Çalışmalarına Başladı
Türkiye’de ise “Çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına hayır!” şiarıyla bir araya gelmiş olan Kaos GL Sendikal Çalışmalar Grubu, 6 Temmuz’daki ilk toplantıları ile çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadele etmek ve sendikal alanda faaliyetlerini planlamak için Kaos GL çatısı altında buluşmuştu. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret