30/03/2011 | Yazar: Zeynep Akkuş

ABD’deki bazı okullar, LGBT sitelerine erişimi yasaklarken, eşcinselleri heteroseksüelliğe “döndürmeyi” amaçlayan sitelere engel koymadığı yönü

ABD’deki Okullar LGBT Sitelerine Sansür Uyguluyor   Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD’deki bazı okullar, LGBT sitelerine erişimi yasaklarken, eşcinselleri heteroseksüelliğe “döndürmeyi” amaçlayan sitelere engel koymadığı yönünde gelen şikâyetler üzerine Amerikan Temel Haklar Birliği, “Beni Filtreleme” kampanyasıyla öğrencilere, eşcinsel destek sitelerini engelleyen okulları ihbar etmeleri çağrısında bulundu. 
Amerika Birleşik Devleteri (ABD)’deki bazı okullar, Internet’teki bilgi içerikli LGBT sitelerine uyguladıkları sansüre son vermeleri konusunda uyarıldı.
 
Amerikan Temel Haklar Birliği (ACLU), Missouri ve Michigan bölgelerindeki okullara yazı göndererek bu tür sitelere uygulanan filtrelemenin, anayasal hakların ihlali anlamına geldiği uyarısında bulundu. Missouri ve Michigan dışında, 10 ayrı eyaletteki okullardan da Internet politikalarını netleştirmeleri istendi.
 
ACLU 2009 yılında bu uygulama ile ilgili olarak Tennessee’de açılan bir davayı kazanmış, ancak başka eyaletlerdeki öğrencilerden LGBT’lere destek olan sitelere giremedikleri yönünde şikâyetler gelmeye devam etmişti. ACLU LGBT Projesi avukatı Joshua Block yaptığı açıklamada, “Bu sitelerin engellenmesi sadece LGBT’lerin görüşlerine karşı ayrımcılık yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda desteğe ihtiyaç duyan LGBT öğrencilerin kendileri için çok önemli olan bilgilere ulaşmasını da engelliyor” dedi.
 
ACLU, LGBT içerikli sitelere filtre uygulanmasının, ifade özgürlüğünün engellenmesi olduğu kadar, müfredat dışı kulüp çalışmalarında okulların gözetmesi gereken Eşit Erişim Yasası’nın da çiğnenmesi anlamına geldiğini savunuyor. ACLU avukatları, yardıma ihtiyacı olan ancak kendi evlerinden bu tür sitelerdeki bilgileri görüntüleme imkânı olmayan LGBT öğrencilerin okuldan girerek gerekli bilgilere ulaşmalarının da engellendiğini belirtiyor.
 
Bazı okulların “Gay-Straight Alliance Network” ya da “Gay, Lesbian and Straight Education Network” gibi sitelere erişimi yasaklarken, eşcinselleri heteroseksüelliğe “döndürmeyi” amaçlayan sitelere engel koymadığı yönünde gelen şikâyetler üzerine ACLU, geçtiğimiz ay başlattığı “Beni Filtreleme” kampanyasıyla öğrencilere, eşcinsel destek sitelerini engelleyen okulları ihbar etmeleri çağrısında bulundu. 
 
Michigan’daki Rochester Lisesi öğrencisi Nick Rinehart’ın konuyla ilgili düşünceleri şöyle: “Tamamen yasal bir sitenin sırf LGBT içerikli olduğu için yasaklandığını görünce gözlerime inanamadım. Okulun, LGBT bilgi kaynakları konusunda öğrencileri karanlıkta bırakması hiç de adil değil.”  Kansas City, Missouri’deki Oak Park Lisesi öğrencilerinden Molly Mendenhall da şunları söylüyor: “Bunlar bilmemiz gereken yasal bilgiler. Okul kulüplerimizin faaliyetlerini sürdürebilmek, birbirimize yardım edebilmek ve yaşanan gelişmeleri doğru yorumlayabilmek için bu sitelere ihtiyacımız var. Okullar eğitimimize sınır koymamalı.” 
 
ACLU, gönderdiği mektuplara cevap vermeleri için okullara 4 Nisan’a kadar süre tanıdı.
 
Kaynak:
http://www.pinknews.co.uk/2011/03/29/us-schools-warned-to-stop-censoring-gay-websites/


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam