03/12/2008 | Yazar: KAOS GL

İpek Yezdani

İpek Yezdani
Barack Obama’nın ABD’nin ilk siyah başkanı seçilmesinin ardından ülkedeki siyahların beyazlarla ‘eşitlik’ mücadelesi de yepyeni bir boyut kazandı. Siyahların kanunen haklarını elde etmelerinin üzerinden onca yıl geçmesine karşın fiiliyatta birçok karar mekanizmasında beyazların egemen olduğu toplumda aslında ırkçılık hiçbir zaman tam olarak ortadan kalkmamıştı. Hâlâ da kalkmış değil, ama şu bir gerçek ki Obama’nın seçilmesiyle birlikte artık yeni bir döneme girildi: Artık siyahların beyazlarla ‘daha eşit’ olduğu resmi bazda kanıtlanmış oldu.

Hakları yeniyor

Artık ABD’deki ‘yeni siyahların’ ‘geyler’ olduğu konuşuluyor. Neden mi? Çünkü onlara göre, ülkede ‘evlenme, evlat edinme’ gibi temel haklarının bir bölümü sistematik olarak reddedilen tek bir grup kaldı: Eşcinseller. Obama’nın seçildiği gün, California ve Florida’da düzenlenen referandumlarda gey ve lezbiyen evlilikleri, Arkansas’ta ise eşcinsellerin evlat edinmesi kanunen tamamen yasaklandı.

İşte bu yüzden bugünlerde ABD’de sadece geyler değil, liberaller ve başka birçok kesim de ‘bireysel haklar’ deyince artık bunlardan bahsetmeye başladı. California, Los Angeles gibi yerlerde bu yasaları protesto için sürekli eşcinsel yürüyüşleri düzenleniyor, bu yürüyüşlerin temel sloganı ise şu: ‘Yeni siyahlar geylerdir.’

ABD’de Giant dergisinin baş editörü olan Emil Wilbekin, hem siyah, hem gey. Wilbekin, ‘Eskiden ‘hangisi daha kötü, siyah olmak mı yoksa gey olmak mı?’ diye düşünürdüm. Artık siyahların bireysel hakları geylerin elde ettiği haklardan çok daha ileride’ diyor.

Liberallik nedir?

Bütün bunlar şuna işaret ediyor; ABD’de önümüzdeki süreçte eşcinsellerin hak arama mücadelesinin gitgide daha da güçlendiğini, bu harekete başka kesimlerden de destek geldiğini göreceğiz. Evet, belki Türkiye’de biz bu tartışmaların uzağından bile geçmiyoruz, ama ‘liberal olmayı’ sadece ‘dini özgürlükler’ zannedenler, Türkiye’de eşcinsellerin derneklerini kapatanlar, eğer gerçekten ‘demokratik ve liberal’ olmayı istiyorlarsa bunları konuşmaya da alışmalılar.

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret