25/02/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Açık lezbiyen kimlikli başbakan Ana Brnabiç ve Milica Djurdjiç’in bebeği dünyaya geldi, peki Sırbistan’daki diğer lezbiyenler?

“Açık kimlikli lezbiyen başbakan Ana Brnabiç, ebeveyn olarak tanınmıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Açık lezbiyen kimlikli başbakan Ana Brnabiç ve Milica Djurdjiç’in bebeği dünyaya geldi, peki Sırbistan’daki diğer lezbiyenler?

Batı Balkanlar ve Türkiye LGBTİ Eşit Haklar Derneği’nden (ERA) Dragana Todoroviç, geçtiğimiz günlerde haberleştirdiğimiz Sırbistan’ın açık lezbiyen kimlikli ilk başbakanı Ana Brnabiç ve partneri Milica Djurdjiç’in bebeğinin dünyaya gelmesiyle ilgili konuştu. Türkiye’de katıldığı Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetimler Konferansı’nda konuşan Todoroviç, “Lezbiyen çiftler Sırbistan’da ebeveyn olarak tanınmıyor” dedi:

“Ana Brnabiç, önceleri LGBTİ hakları açısından gelişmeler kaydedileceğini söyledi. Şu an Sırbistan’daki en yüksek konumdaki kişi o ama göreve geldiği ilk zamanlar söylediği gibi LGBTİ haklarına dair icraatları olmadı, çok kısıtlı. Birkaç gün önce partneriyle bebekleri dünyaya geldi. Ama burada konuşmamız gereken şeyler var, çünkü böyle bir hakkın Sırbistan’da tanınmamış olduğunu bilmeniz lazım.”

Ana Brnabiç ve Milica Djurdjiç

“Birincisi, yasalar gereği eşit evlilik olmadığı için çocuğun ebeveyni olarak tanınmıyor. Lezbiyen çiftlerin ebeveynlik hakları yok. Kadınlara ‘babasız’ üreme olanağı bile sunulmuyor tıbbi olarak Sırbistan’da. Büyük ihtimalle yurt dışında gerçekleşen bir süreç var ancak ülkedeki diğer lezbiyenler için Sırbistan’da yasal düzenleme yok. Adeta bir paradoks.”

İlgili haber

Lezbiyen başbakan Brnabiç’in partneri doğum yaptı


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret