29/12/2014 | Yazar: Murat Köylü

Adalet Bakanlığı, LGBT haklarına ilişkin bilgi edinme başvuruna yanıt verdi.

Adalet Bakanlığı: LGBT yurttaşların haklarına dair hiçbir faaliyetimiz yok Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Adalet Bakanlığı, LGBT haklarına ilişkin bilgi edinme başvuruna yanıt verdi: “Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşların insan haklarının tanınması ve korunmasına yönelik Başkanlığımızca bugüne dek yürütülen herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır.”
 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Kasım ayında yaptığı bilgi edinme başvurusuna Adalet Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
 
“Bugüne kadar herhangi bir çalışma yürütülmedi”
 
Bilgi edinme başvurusuna dair Adalet Bakanlığı’nın Eğitim Dairesi Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, "Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşların insan haklarının tanınması ve korunmasına yönelik Başkanlığımızca bugüne dek yürütülen herhangi bir faaliyet bulunmamaktadır. Taşra teşkilatı dâhil her düzeyden Bakanlık personelinin konuya dair farkındalık ve bilgi düzeyinin artırılmasına yönelik bugüne kadar herhangi bir çalışma yürütülmemiştir," dendi.
 
Bu yanıt doğrultusunda, Türkiye’nin LGBT yurttaşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, CHP ve HDP'nin ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların taleplerine ve somut ihtiyaca rağmen, Adalet Bakanlığı’nın, içeride ve dışarıda çok eleştirilen "LGBT hapishanesi" dışında LGBT yurttaşlara ilişkin herhangi bir yaklaşımı ve önceliği bulunmadığı endişeleri doğrulanmış oldu.  
 
Tanal yanıt almak için Bilgi Edinme Kanunu’nu kullandı
 
Meclis’e Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle "LGBT haklarına ilişkin" soru önergesi veren Milletvekili Tanal, muhalefet önergelerinin çoğunun yanıtsız bırakılması olasılığına karşı, aynı soruyu Bilgi Edinme Kanunu aracılığıyla da Bakanlık gündemine taşımıştı. Bilgi Edinme Hakkı çerçevesindeki başvuruların 15 gün içinde yanıtlanması gerekiyor; aksi halde üst kurula ve idari yargıya gidilebiliyor.
 
Milletvekili Mahmut Tanal şunları sormuştu:
 
  • Türkiye’nin ulusal ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde, lezbiyen, gey, biseksüel ve trans yurttaşların (LGBT) insan haklarının tanınması ve korunmasına yönelik Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir faaliyet mevcut mudur? Bu faaliyetler nelerdir? Hangi aşamadadır?
  • Taşra teşkilatındakiler dâhil her düzeyden Bakanlık personelinin konuya dair farkındalık ve bilgi düzeylerinin artırılmasına yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Hangi çalışmalar yürütülmektedir? Bu çalışmalar hangi aşamadadır? 
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam