21/03/2018 | Yazar: Yıldız Tar

​Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi’nden Demirbaş, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda da gündeme gelen LGBTİ hapishanesini değerlendirdi.

“Adalet Bakanlığı LGBTİ hapishanesi konusunda bilgi vermeli!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi’nden Demirbaş, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda da gündeme gelen LGBTİ hapishanesini değerlendirdi: Umuyoruz ki Adalet Bakanlığı kamuoyunu ve sivil toplumu bilgilendirir.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi; bilgi edinme başvurularının sonuçsuz kalması ve mahpusların ilettiği “LGBTİ hapishanesi Mart’ta açılacak” iddiaları üzerine basın açıklaması yayınladı.

Demirbaş: Bilgi edinme başvurularımız cevapsız, mahpuslar tedirgin

Açıklamanın ardından Merkez’den Hilal Başak Demirbaş, KaosGL.org’a “mahpuslardan çok sayıda mektup aldıklarını, kendilerine LGBTİ hapishanesini sorduklarını, mahpusların ‘açık değilim, gitmek istemiyorum, ne yapmalıyım’ dediğini” söyledi. Demirbaş, Bakanlığın bu çalışmasına ilişkin son dönemde yaptıkları bilgi edinme başvurularının yanıtsız kaldığını da söyleyerek şöyle devam etti:

“Hapishanenin yakın zamanda açılacağını açık hapishane iznini kullanan bir mahpus bize aktardı. ‘İzmir’de bir yapı oluşuyor, idare beni gezdirdi’ gibi detay bilgi verdi. Hapishane müdürü, ‘Ocak’ta açılacakken teknik aksaklık sebebiyle açamıyoruz’ demiş.

“Ardından başka başka şehirlerden de mektuplar gelmeye başladı. Mahpuslar da birbirleriyle mektuplaştıkları için hızlıca haberdar oluyorlar.

“Bizim bilgi edinme başvurularımıza cevap gelmiyor. Bu basın açıklaması ile aslında bir yandan da bilgilendirilmemiz gerektiğini söylüyoruz. Bu açıklama vesilesiyle umuyoruz ki Adalet Bakanlığı kamuoyunu ve sivil toplumu bilgilendirir.”

TBMM İnsan Hakları Komisyonu toplantısında konuşuldu

Öte yandan LGBTİ hapishanesi iddiası Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında da konuşuldu. 7 Şubat 2018’de yapılan toplantı tutanaklarına göre Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, “Cinsel yaklaşımı… Hükümlü ve tutuklular yönünden de zaten biz farklı uygulamalar imkânlar ölçüsünde yapmaya çalışıyoruz. Onları işte aynı odalara koyalım. Hatta onlarla ilgili, daha çok onların bulunabileceği bir cezaevi olabilir mi diye o konuda zaten çalışmalarımız da var” dedi.

Mahpuslar, LGBTİ hapishanesini soruyor

Merkez’e mektup yazan mahpuslardan birisi LGBTİ hapishanesinden nasıl haberdar olduklarını şöyle anlatıyor:

“Kurum savcımız İzmir’de açılacak hapishane ile ilgili, ‘böyle bir çalışma olduğunu’ söyledi. Fakat ben Antakyalıyım ve ailem de burada. Ziyaretime geliyorlar. Böyle bir hapishane açılsa dahi ben kesinlikle gitmek istemiyorum. Ayrıca ailem eşcinsel olduğumu bilse de birçok kişi bu durumu bilmiyor ve kesinlikle deşifre olmak istemiyorum.”

İlgili haber:

LGBTİ hapishanesi yeniden gündemde


Etiketler: insan hakları
İstihdam