02/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Adalet Bakanlığı, Hrant Dink’in 1915′te y

Adalet Bakanlığı: ‘Soykırımı savunmak da ifade özgürlüğü’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Adalet Bakanlığı, Hrant Dink’in 1915′te yaşananları soykırım olarak nitelendiren sözlerinden Agos gazetesi imtiyaz sahibi Sarkis Seropyan ve sorumlu yazı işleri müdürü Arat Dink’in daha fazla yargılanmasına izin vermedi.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 11 Ekim 2007 tarihinde bu sözlere gazetede yer verilmesinde sorumlulukları  bulunduğu gerekçesiyle iki gazeteciyi birer yıl hapse mahkum etmiş; ancak sabıkaları olmadığı için de cezalarını ertelemişti. Ceza Yasası’nın 301. maddesi uyarınca “Türklüğü aşağıladıkları” gerekçesiyle verilen ceza temyiz edilirken, Mayıs 2008′de yapılan bir değişiklikle 301. maddeden soruşturma ve kovuşturma yapma izni Adalet Bakanlığı’na bağlanmıştı.
 
Bu değişiklik doğrultusunda; dosyayla ilgili kararını açıklayan bakanlık, “ifade özgürlüğünün sadece lehte olduğu kabul edilen, zararsız veya ilgilenilmeye değmez görülen haber ve düşünceler için değil, devletin veya toplumun bir bölümünü rahatsız eden haber ve düşünceler için de uygulanması gerektiği” tespitiyle yargılama izni vermedi. (BM)
 
Kaynak: Düşünce suçu’na karşı girişim- haftalık düşünce özgürlüğü bülteni


Etiketler: insan hakları
İstihdam