24/05/2007 | Yazar: Umut Güner

Geçtiğimiz hafta Niran delil yetersizliğine rağmen 12 yıla, bugün de Giray kendisini öldürmeye çalışanları şikayet ettiği için 1 sene hapse mahkum edildi. Pembe Hayat Derneği'nin avukatı Hakan Yıldırım bu iki davayı Kaos GL için yorumladı.

Adaletin transfobik mi dünya? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz hafta Niran delil yetersizliğine rağmen 12 yıla, bugün de Giray kendisini öldürmeye çalışanları şikayet ettiği için 1 sene hapse mahkum edildi. Pembe Hayat Derneği'nin avukatı Hakan Yıldırım bu iki davayı Kaos GL için yorumladı.

KAOS GL - 24/05/2007

Umut Güner

Pembe Hayat Derneği’nin kurulmasıyla birlikte travesti ve transeksüellere yönelik insan hakları ihlalleri ve saldırılar daha görünür olmaya başladı. Pembe Hayat Derneği’nin bir haftadır gündeminde Niran ve Giray’ın davaları ve onlara verilen haksız kararlar vardı.

Niran ve Giray iki transeksüel. Niran delil yetersizliğine rağmen 15 Mayıs’ta 12 sene hapis cezası alırken Giray kendisini öldürmeye çalışanları şikayet ettiği için 1 sene hapse mahkum edildi. Niran temyize gitmeyi düşünürken bugün (24 Mayıs) Giray’ın cezasının ertelenmeyeceği açıklandı.

‘Mahkeme çelişkilerin üzerine gitmedi’

Kaos GL için bu iki davayı yorumlayan Pembe Hayat Derneği'nin avukatı Hakan Yıldırım, Niran'ın davası ile Giray’ın davasında durumun birbirinin tam zıddı olduğunu ama verilen kararın transfobide ortaklaştığını söyledi.

Yıldırım açıklamasında ‘Niran’ın davasında bir travestiye delil olmadan ceza verilmesi ve tutarlı olan masumiyet savunmalarının dikkate alınmaması sözkonusu. Bu davada şikayetçinin saçmasapan iddialarından başka bir şey hakikaten yoktu, ama maalesef delil yokken dahi şikayetçinin çelişkili beyanları hükme esas alındı. Mahkeme çelişkilerin üzerine gitmedi’ dedi.

‘Mahkemelerde inanılmaz bir önyargı var’

Giray'ın davası için ‘Ortada birden çok tanık, bıçaklar, plakalar, parmak izi ve DNA örnekleri var iken heteroseksüelin kurtarılması söz konusu oldu. Nasıl Niran’ınkinde heteroseksüel şikayetçinin tüm iddiaları delil olmadan ciddiye alındı ise Giray’ın davasında da şikayetçiler transeksüel olunca hiçbir beyanları ciddiye alınmadı’ diyen Yıldırım mahkemelerde inanılmaz bir önyargı olduğunu söyledi.

Yıldırım, ‘Niran bir kişinin suçlaması üzerine, dikkat yalnızca suçlaması üzerine, hiçbir delil olmadan cezalandırıldı. Ne de olsa bir transeksüeldi. Giray'ın davasında ise tanıklar ifadelerini değiştirdiler. Giray onlarca dakika mahkemede sorgulanıp çelişkiye düşürüldü ve avukat olarak taleplerimiz reddedildi’ yorumunda bulundu. Niran'ı mahkum edenin Ankara 2. Ağır Ceza, Giray'da kararı veren 4. Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu söyleyen Yıldırım ‘Bu transfobik kararların tekrar etmemesini arzu ediyoruz’ dedi.




Etiketler: insan hakları
nefret