28/08/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Efruz Kaya, trans kadın Esra Ateş’in katledilişinin ardından transların kamusal alanda yaşadığı zorlukları Artı TV’ye anlattı.

“Adaletsizlik, translara karşı işlenen suçlara teşvik ediyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Efruz Kaya, trans kadın Esra Ateş’in katledilişinin ardından transların kamusal alanda yaşadığı zorlukları Artı TV’ye anlattı.  

Hukuk öğrencisi Efruz Kaya, boğazı kesilerek öldürülen trans kadın Esra Ateş’in ardından Artı TV’ye konuştu. Kaya, kamusal alanlarda ayrımcılığın translara yaşattığı zorlukları anlattı:

“Çevremize baktığımız zaman bu röportajı izleyen insanlar vapura, metrobüse, metroya ve otobüse binebiliyorlardır. Akbilinizi basıp biniyorsunuz bu kadar basit. Şunu sormak istiyorum kaç tane görünürlüğü olan transa bu toplu taşıma araçlarında denk geldiler? Denk gelmiyorlar çünkü translar ya yürümeyi tercih ediyorlar ya da paraları varsa taksi kullanıyorlar. Çünkü kamusal alanlarda maalesef uygulanan ayrımcılık ve tecrit var. Bakışlar, laf atmalar, taciz etmeler… Ve iz buna sesinizi çıkardığınız anda zaten trans olduğunuz için haksız duruma düşmüş oluyorsunuz, taciz edilen ve rahatsız edilen olduğunuz hâlde.”

“Öldürülen trans olunca adalet mekanizmaları işlemiyor”

 “Esra’nın katledildiği yer evinin önü. Karakolun çok yakınında olmasına rağmen, çok işlek bir yerde olmasına rağmen hiç kimsenin müdahale etmediğini ve göz göre göre öldürüldüğünü görmekteyiz. Öldürüldükten sonra her zamanki gibi trans olduğu için seks işçisi olduğu için adalet mekanizmaları işletilmemekte.”

“Adliyelere baktığımız zaman katiller ‘Kadın sandım erkek çıktı’ diyerek yüksek indirimler alıyorlar, doğru düzgün ceza almıyorlar. Bu da trans cinayetlerini ve translara karşı işlenen suçları teşvik eden bir durum.”

Ne olmuştu?

İstanbul Beyoğlu’nda trans kadın Esra Ateş 25 Ağustos’ta yaşadığı apartmanın girişinde boğazı kesilerek öldürüldü. Katil gözaltına alındı. Arkadaşları karakolun önünde saatlerce bekledi. Nöbetçi mahkeme yağma ve cinayet suçundan katilin tutuklanmasına karar verdi.

Katil emniyetteki sorgusunda suçunu itiraf etti, “Kadın mı erkek mi anlamadım” dedi.

İlgili haberler:

Beyoğlu’nda trans kadın öldürüldü

Esra Ateş’i anma çağrısı

Esra’yı öldüren kişi suçu itiraf etti

Esra anıldı: Karakola 1 dakika mesafede öldürüldü, kabul etmiyoruz!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret