11/05/2016 | Yazar: Ömer Aydın

Adana Seyhan Belediyesi tarafından 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anısına inşa edilen Emek, Barış ve Demokrasi Anıtı’nın açılışı dün (10 Mayıs) halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Adana: Emek, Barış, Demokrasi Anıtı açılışı gerçekleşti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Adana Seyhan Belediyesi tarafından 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anısına inşa edilen Emek, Barış ve Demokrasi Anıtı'nın açılışı dün (10 Mayıs) halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Adana’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, inanç örgütleri, öğrenci birliklerinin katılımıyla 10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren barış savunucuları için Emek, Barış, Demokrasi Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi.

‘Katilleri tanıyoruz’

KESK Genel Başkanı Lami Özgen yaptığı konuşmada “Biz katilleri de tanıyoruz, bu katliamı kurumsallaştıranları da; Antep’ten Ankara’ya kadar katilleri getirip yönlendirenleri de tanıyor ve biliyoruz” dedi. “Çünkü sizler iktidarınızı pekiştirmek ve diktatörlüğünüzü kurumsallaştırmak için bizi katlettiniz. Size sözümüzdür yoldaşlar ant olsun ki katilleri açığa çıkarana ve bu katliamla yüzleştirene kadar mücadele etmeye devem edeceğiz” diyen Özgen kalabalığı selamlayarak sözlerine son verdi.

‘Kimileri toprağa kimileri ise kalplere gömülür’

DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptığı konuşmada “Biz bu toprakların çocuklarıyız, bu topraklarda doğduk mutlaka bir gün bu topraklardan bizde göç edeceğiz. Ancak bazıları aramızdan ayrılır öldüğü zaman kalplere gömülür 10 Ekim’deki arkadaşlar gibi bazıları ise ölür yalnız başına Kenan Evren gibi toprağa gömülür” dedi. Açılışa katılanlara yönelerek “Mazlumlar ve mağdurlar ayağa kalkmazsa diktatörler diz çökmez. Diktatörlerin diz çöke bilmesi için mazlumlara ve mağdurlara buradan haykırıyorum: yan yana omuz omuza birlikte mücadele etmeye hazır mısınız?” diyen Kani Beko kalabalığın hep bir ağızdan “hazırız” demesinin ardından “Yaşasın halkların kardeşliği!” diyerek kürsüden ayrıldı.

‘Bizim mücadelemiz yeryüzünü aşkın yüzü yapma mücadelesidir’

TTB Genel Başkanı Beyazıt İlhan sözlerine “Değerli dostlar Türkiye bir katliamlar ülkesi ve 10 Ekim ne yazık ki Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamımın yaşandığı bir gün” diyerek başladı. “Biz biliyoruz Maraş’ın hesabı sorulsaydı Uğur Mumcu’yu kaybetmeyecektik, Uğur Mumcu’nun hesabı sorulsaydı Musa Anter’i kaybetmeyecektik, Musa Anter’in hesabı sorulsaydı Hrant’ı kaybetmeyecektik. Hrant’ın hesabı sorulsaydı bugün Diyarbakır’da Ankara’da ülkenin dört bir yanında bombalar patlamayacaktı katliamlar yaşanmayacaktı Diyarbakır’da patlayan bombanın hesabı sorulsaydı Suruç’ta gençlerimizi kaybetmeyecektik, Suruç’un hesabı sorulsaydı 10 Ekim katliamı olmayacaktı” diye söze devam eden İlhan “Bu ülkenin halkları bir gün gelecek tüm bu katliamların hesabını soracaklar dedi ve ekledi bizim mücadelemiz yeryüzünü aşkın yüzü yapma mücadelesidir!” diyerek konuşmasına son verdi.

Törenin sonunda katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin katılımıyla Seyhan Belediyesi mimarlarından Simge Öztan’ın tasarladığı "Barış Anıtı"nın açılışı yapıldı.


Etiketler: insan hakları
nefret