22/03/2019 | Yazar: Kaos GL

BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği’nden Ekrem Berk Bilginer 31 Mart yerel seçimlerinde LGBTİ+’ların temsili için yürüttükleri çalışmayı kaosGL.org’a anlattı.

“Adaylar ile görüşmeler önümüzdeki günlerde hızlanacak” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği’nden Ekrem Berk Bilginer 31 Mart yerel seçimlerinde LGBTİ+’ların temsili için yürüttükleri çalışmayı kaosGL.org’a anlattı.

BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği’nin yeni ofisinden 

2017’de topluluk olarak kurulan ve bu yıl 8 Mart’ta dernekleşen BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği’ne 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlere dair hangi çalışmaları yürüttüğünü sorduk, BİZ’den Ekrem Berk Bilginer yanıtladı.

Bilginer, ‘LGBTİ+ dostu kentler ve yerel yönetimler istiyoruz’ metnini yerel seçimlerde yarışacak adaylara ulaştırdıklarını söyledi ve süreci nasıl takip ettiklerini kaosGL.org’a anlattı.

Daha önce politikacılarla seçim gündemiyle irtibat kurmuş muydunuz?

Yeni kurulan bir topluluk olarak siyasi partilerle iletişime geçme tecrübemiz ilk değil. 24 Haziran genel seçim sürecinde de milletvekili adaylarıyla tanışma ve çalışma fırsatımız oldu.

Politikacılarla ilk temasımız geçen yıl Haziran ayında Antalya Onur Haftası etkinlikleri için çalıştığımız sırada oldu. Komisyonumuz hafta için çalışmalarına başlamışken erken seçim haberi aldık. Bu haberin ardından adayları Onur Haftası etkinliklerimize davet etmek ve kentte LGBTİ+’ların da var olduğunu ve LGBTİ+’ların sorunlarının Meclis’e taşınması gerektiğini kendilerine ilettik.

“Önyargılı davranmak istemedik”

Nasıl yürüttünüz bu süreci?

Seçime katılacak siyasi partilerin milletvekili adaylarına mektup gönderdik. Elbette ki mektup gönderdiğimiz, davet ettiğimiz adaylardan hiç dönüş alamadıklarımız da oldu ama Onur Haftası’na katılan siyasetçiler de oldu…

Topluluk olarak davet ve adaylara mektup gönderimi konusunda kendimize sorduğumuz soruların ilki elbette ki; hangi parti/ler,  hangi adaylar, kaçıncı sıraya kadar, gibi idi.

Komisyonun yaptığı toplantılar sonucunda alınan karar; “seçime katılacak tüm partiler ve adaylar” olarak netleşti. Çünkü yeni bir oluşum olarak daha önce hiçbir siyasi partiyle ilişki kurmamışken önyargılı davranmak istemedik. Böylelikle gelecekte siyasi partiler ile gerçekleştireceğimiz iletişimi de bu ilk deneyim belirler diye düşündük.

31 Mart’taki yerel seçimler için nasıl bir çalışma düzenliyorsunuz?

Yerel seçimler için de aynı yöntemle ilerliyoruz. Siyasi parti gözetmeksizin il ve ilçe adaylarıyla iletişime geçme yolları arıyoruz ve yerelde LGBTİ+ dostu belediye ve başkanlar için çalışmalara devam ediyoruz.

Bu anlamda büyükşehir belediye başkan adayları ve ilçe belediye başkan adaylarına ulaştırılmak üzere imzalanması gereken bir protokolden ziyade bir nevi tavsiye mektubu-talepler mektubu mahiyetinde bir metin hazırladık.

Bunun için ayrıca adaylardan birebir randevu taleplerimiz oluyor. Aynı zamanda sosyal medya üzerinden de adaylara taleplerimiz iletiyoruz. Son olarak televizyon programlarına ağırlık veriyoruz, canlı yayınlara katılan adaylara LGBTİ+ dostu belediye taleplerimizi sorular aracılığıyla yöneltiyoruz.

“Seçimlerden sonra hangi aday beyanlarında samimi onu göreceğiz”

Yerel seçimin ardından ne yapmayı düşünüyorsunuz, sonuçları değerlendirecek misiniz?

31 Mart sonrası için tüm bu soru ve taleplerimizi hangi aday, nasıl cevapladı, hangi kanal sansür uyguladı, hangi aday projelerinde LGBTİ+ haklarını gözetti, bunların hepsini ayrıca raporlayacağız.

Seçime az bir zaman kaldı. Bugüne dek nasıl bir etkileşiminiz oldu?

Yerel seçim sürecinde henüz adaylar netleşmemişken tüm partilerin genel merkezlerine ve Antalya il başkanlıklarına ‘LGBTİ+ dostu başkan adayı’ başlıklı mektubumuzu göndermiştik.

Bu mektuplardan biri sayesinde önümüzdeki günlerde bir partinin genel merkez seçim işleri başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı ile görüşeceğiz. Ayrıca bu bağlamda daha önce görüştüğümüz bir milletvekili ile partisinin Antalya il başkanlığında bir toplantı daha düzenledik.

Adaylar ile görüşmeler önümüzdeki günlerde hızlanacak ve tüm bu görüşmeler sonucunda asıl önemli olan şey, seçimlerden sonra hangi aday beyanlarında daha gerçekçi ve samimi onu göreceğiz.

İlgili yazılar:

Nasıl bir yerel yönetim (1): Dünyadan iyi örneklerde İsveç

Nasıl bir yerel yönetim (2): Yanımda olan bir belediye

Nasıl bir yerel yönetim (3): Kadın Seçim Beyannamesi

Nasıl bir yerel yönetim (4): Dünyadan iyi örneklerde Birleşik Krallık

Nasıl bir yerel yönetim (5): Kentin her yerinde iyi hissedebilmek

Nasıl bir yerel yönetim (6): Ne ayrıcalık ne de ayrımcılık

Nasıl bir yerel yönetim (7): Kimsenin beni dikizlemediği…

Nasıl bir yerel yönetim (8): “Adayların LGBTİ+’lara karşı sorumlulukları var”

Nasıl bir yerel yönetim (9): “Şehirler kadınların ve LGBTİ’lerin yaşayabileceği şehirler halini alacak”

Nasıl bir yerel yönetim (10): Nefreti değil sevgiyi savunan

Nasıl bir yerel yönetim (11): LGBTİ+’ları da gözeten

Nasıl bir yerel yönetim (12): Dünyadan iyi örneklerde Finlandiya

Nasıl bir yerel yönetim (13): “LGBTİ+’ların kent haklarını karşılamak yerel yönetimlerin görevi”

Nasıl bir yerel yönetim (14): “LGBTİ+ dostu yerel yönetimler istiyoruz”

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam