14/10/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL'nin adil yargılanma ve dava gözlem çalıştayı İzmir'de hukukçularla buluştu.

Adil Yargılanma ve Dava Gözlem çalıştayı yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL'nin düzenlediği adil yargılanma ve dava gözlem çalıştayı, 12 - 13 Ekim tarihlerinde İzmir’de gerçekleşti.


Antalya, İstanbul, Ankara, Sakarya ve İzmir’den hukukçuların katılımı ile gerçekleşen çalıştayda genel olarak adil yargılanma kavramı ve kavramın ortaya çıkışı üzerine tartışmalar yapıldı. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında yapılan çalışmada, karşılaştırmalı olarak hukuk ve ceza davalarındaki adil yargılanma hakkı ihlalleri ele alındı. Kaos GL’den hukuk koordinatörü Av. Kerem Dikmen'in çalıştayın amacı ve temel kavramları anlattığı ilk sunumunun ardından Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Reyda Ergün, adil yargılanma kavramının alt kavramları üzerine sunum gerçekleştirdi.


Çalıştayın ikinci gününde ise Amnesty Türkiye’nin dava gözlem sorumluluğunu geçmişte yürütmüş olan Duygu Türemez, Uluslararası Af Örgütü'nün dava gözlem pratikleri ışığında somut anlatımlar yaptı.


Dava gözlem pratiklerinde önemli eksikliklerden birinin hukuk davalarına dönük gözlem süreçleri olmaması olduğuna dair genel bir değerlendirmede bulunulan çalışmada, adil yargılanma hakkının ceza davalarında mağdurlara tanınmamasından yola çıkılarak, LGBTİ+ mağdurlara dönük cezasızlık politikasının dava gözlem süreçleriyle nasıl daha görünür kılınabileceği de ele alındı.


Çalıştay, ikinci günün ardından sona erdi. 


Etiketler: insan hakları
İstihdam