18/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Af Örgütü, “Onur Yürüyüşleri güvenli bir şekilde gerçekleştirilmeli” diyerek imza kampanyası başlattı.

Af Örgütü’nden onur yürüyüşleri için acil eylem Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Af Örgütü, “Onur Yürüyüşleri güvenli bir şekilde gerçekleştirilmeli” diyerek imza kampanyası başlattı. Mektuplar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletilecek.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde onur hafta ve yürüyüşlerinin yasaklanmasına ilişkin acil eylem başlattı.

“Onur Yürüyüşleri güvenli bir şekilde gerçekleştirilmeli” diyen Af Örgütü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletilmek üzere mektup kampanyası yürütüyor.

Kampanyada şu ifadeler yer alıyor:

“14 Haziran’da İzmir Valiliği, ertesi gün ise Antalya Valiliği şehirdeki tüm Onur Haftası etkinliklerini yasakladı. İstanbul’un da içinde bulunduğu diğer şehirlerde de Onur Haftası etkinlikleri yasaklandı veya her an yasaklanabilir.

“İstanbul’da Onur Yürüyüşü’nün gerçekleştirilmesine son dört yıldır zaten izin verilmiyor. Türkiye’de LGBTİ+’lara yapılan baskılar, olağanüstü hal döneminin Temmuz 2018’de sona ermesine ve bu yılki Onur Haftası’nın olağanüstü hal dönemi sonrasında düzenlenen ilk Onur Haftası olmasına rağmen devam ediyor.

“Yetkililer, hukuka aykırı olan bu yasakları kaldırmalı ve tüm Onur Haftası etkinliklerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamalıdır. Barışçıl toplanma hakkı hiçbir ayrımcılık yapılmadan koruma altına alınmalıdır.

“Sen de Onur Yürüyüşleri’nin ülke genelinde güvenli bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsan, acil eylemimizi imzala.

“Barışçıl toplanma hakkımızı garanti altına almaları ve Onur Haftası etkinliklerinin tekrar coşkuyla kutlanabilmesi için yetkililere hemen şimdi yaz!”

Kampanyaya katılmak için tıklayın.

İçişleri Bakanı’na iletilecek mektubun içeriği ise şöyle:

“Sayın Bakan,

“Size, 22 Haziran’da İzmir’de, 30 Haziran’da İstanbul’da ve Temmuz ayı başında Mersin’de olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilmesi planlanan Onur Yürüyüşleri’yle ilgili olarak yazıyorum.

“2003’ten beri düzenlenen ve barışçıl ve kapsayıcı bir etkinlik olan İstanbul Onur Yürüyüşü 2015’ten beri hukuka aykırı biçimde yasaklanmaktadır. 10 Mayıs 2019’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin düzenlediği Onur Yürüyüşü, polis tarafından şiddet kullanılarak dağıtılmıştı. Şimdi ise İzmir Valiliği’nin 14 Haziran’da, Antalya Valiliği’nin de 15 Haziran’da verdiği emirlerle bu şehirlerde yalnızca Onur Yürüyüşleri değil, tüm Onur Haftası etkinlikleri yasaklanmaktadır. Kamu düzeni ve güvenliğine yönelik varsayıma dayalı tehlikeler, yasaklama kararlarına gerekçe gösterilmektedir.

“Barışçıl toplanma hakkı Türkiye hukuku ve uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınmıştır ve bu hak muğlak gerekçelerle yasaklanamaz. Kamu düzenini sağlamak ve barışçıl toplanma hakkının kullanılmasını kolaylaştırmak, kolluk görevlileri de dahil olmak üzere devletin yükümlüğündedir.

“Son günlerde Antalya ve İzmir’de Onur Yürüyüşleri’ne ve Onur Haftası etkinliklerine getirilen genel yasaklar hukuka aykırıdır ve bu nedenle derhal kaldırılmalıdır. Bu şehirlerde ve diğer şehirlerde Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanması, Türkiye’de barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarının ihlalidir.

“Size, Türkiye’nin her yerinde Onur Yürüyüşleri’ne katılmak isteyen kişilerin barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğü haklarını güvenli bir şekilde kullanabilmeleri ve Onur Haftası’nı kutlayabilmelerini sağlamak için gerekli tüm adımları atmanız çağrısında bulunuyorum.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam