07/02/2019 | Yazar: Kaos GL

Gazeteci Yazar Atlas Arslan’ın sekiz ayrı röportajda birçok kadının hikayesini anlattığı ikinci kitabı Babaannemin Kızkardeşleri çıktı.

Afrika Menekşeleri Dahil… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazeteci Yazar Atlas Arslan’ın sekiz ayrı röportajda birçok kadının hikayesini anlattığı ikinci kitabı Babaannemin Kızkardeşleri çıktı.

Yazar, ilk kitabı Kişer Pari Mama –Kadınlar Savaşı Reddediyor- kitabında vicdani retçi kadınlarla yaptığı röportajlar arasında trans kadın Asya Elmas’ın da reddine yer vermişti.

İkinci kitabı Babaannemin Kızkardeşleri’ndeki hikayelerden “Afrika Menekşeleri Dahil”de felçli annesine bakan Menekşeyi, babasının, babasının gey olması ile Menekşe’nin nasıl ilişkilendiğini anlatıyor:

“Babam hem ona dayatılan bir hayatı yaşamak hem de bu düştüğü durumlara boyun eğmek istemedi ve gitti. Annemin haklılığı ve toplumsal saygısı arttı, derken biz büyüdük. Babam hayatımızdan çıkmadı, annem haklı oldukça kendini tüketti. Evet, Zahide’yi haklılığı tüketti. Ve on yıl önce küçük kardeşimin düğününde yığıldı kaldı. Bir daha kalkamadı. Annem felç olduktan üç yıl sonra babam kalp krizinden öldü. Kalbi bu kadar incinen biri için hiç sürpriz bir ölüm değildi.”

“Babaannemin Kızkardeşleri kadın haberciliğinin antitezidir”

Arslan kitabı için şunları söyledi:

“Altı yıl önce babaannemin ölümüyle yola çıkışımla başlayan kitabımda sekiz ayrı röportaj ve birçok kadının hikayesi yer alıyor. Habercilik yıllarımda öğrendiğim, gördüğüm, bildiğim kadın haberlerinde aranan dram, trajedi, vahşet, kan ve bunların ne kadar çoksa o kadar haber değerinin yüksek olması oldu. Kız çocukları, kadın hakları haberlerinde verilerin yüksekliği haber olma olasılığını arttıran bir unsurdu. İşte Babaannemin Kızkardeşleri tüm bunların itirazıdır. Babaannemin Kızkardeşleri’nde; acı, daram ve vahşet yok. Aksine kadınların gerçek hikayelerinde acılar da olsa nasıl güçlü oldukları ve yaşamı yeniden kurabildikleri hikayeler var. Ve o hikayelerden biri de benim babaannemin hikayesidir. Ben ‘kirpiğin yere düşmesin kızkardeşim’ çığlığını ilk babaannemden öğrendim ve onun taşıyıcısı olarak bu kitabı yazdım. İlk kitabım Kişer Pari Mama da ikinci kitabım Babaannemin Kızkardeşleri de hem röportaj hem de kadın hikayelerinden oluşuyor. Esasında yazarlığın ötesinde bir gazetecilik bilinciyle yapılan çalışmalardır.”

“Kızkardeşlik” kavramı

Babaannemin Kızkardeşleri kitabında “kızkardeş”i birleşik yazan Arslan bunu şöyle açıklıyor:

“Tüm bunlarla birlikte Türk Dil Kurumu’nda ayrı olan ve dil bilimi açısından da ayrı yazdığımız “kız kardeş” bu çalışmamda birleşik olarak karşınıza çıkıyor. Biyolojik yakınlık olarak, aynı anne babadan ya da sadece aynı anneden veya aynı babadan dünyaya gelen iki kadının tanımında hâlâ ayrı düşünebildiğim kız kardeş, bu çalışmada bambaşka bir temsili taşıyor. Burada olan kızkardeşlik, kadın mücadelesi içerisinde artık yer bulan ve kadınların mücadele birliğini temsil eden kızkardeşliktir. Ve dolayısıyla kavramsallaşıp artık bu anlamda birleşmelidir.”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam