02/06/2015 | Yazar: Murat Köylü

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın nefret suçlarına ilişkin iki kılavuz kitabını Kaos GL Türkçe’ye kazandırdı.

AGİT’in Nefret Suçu Kılavuzları Türkçe’de Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın nefret suçlarına ilişkin iki kılavuz kitabını Kaos GL Türkçe’ye kazandırdı.
 
Kaos GL Derneği, Türkiye’nin de katılımcısı olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) nefret suçlarına ilişkin temel iki yayınını Türkçe’ye çevirdi:
 
- Nefret Suçu Yasaları: Pratik Kılavuz
- Nefret Suçlarını Önleme ve Karşılama: AGİT Bölgesi’ndeki STK’lar için Pratik Kılavuz
 
İlk yayın, nefret suçları ile mücadelede yasama organının, mevzuatın ve kanun uygulayıcı kurumların rollerinin öneminin altını çiziyor. Yürürlükteki nefret suçu yasalarına dair farklı ülkelerden örnekler veren yayın “nefret suçu nedir”, “neden nefret suçu yasaları olmalı”, “hangi özellikler nefret suçu mevzuatı kapsamında korunmalı” gibi sorulara karşılaştırmalı yanıtlar veriyor. Mevzuat ile uygulama arasında sürekli bağlantı kuran kılavuz, AGİT tarafından Devletler ve yasa yapıcılar için kullanışlı bir araç olması amacıyla hazırlanmış.
 
İkinci yayının esas hedef grubu ise, sivil toplum kuruluşları. AGİT, söz konusu yayın aracılığıyla; Hükümetler, kamu kuruluşları ve yargı sistemiyle birlikte nefret suçları ile mücadelede en önemli paydaşlar olarak gördüğü STK’ların çabalarına destek vermeyi amaçlıyor. Bu kılavuz kapsamında dikkat çekilen meseleler arasında “nefret suçlarını tanımak”, “ceza adaleti sistemi ile çalışmak”, “veri toplama, izleme ve raporlama”, “nefret suçu mağdurlarına destek” ve “nefret söylemi ile mücadele stratejileri” gibi konulara öncelik verilmiş.
 
Katılımcı devletlerde nefret suçlarının durumuna dair her yıl rapor yayımlayan AGİT’in Kaos GL tarafından Türkçe’ye kazandırılan bu iki kılavuzu milletvekilleri, kamu kuruluşları, yargı üyeleri ve hak temelli STK’ların yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler için de değerli birer kaynak işlevi görüyor. Taleplerini bildirmeleri durumunda Kaos GL Derneği kamu kuruluşlarına ve kamu görevlerine söz konusu kılavuzları kargo ile ücretsiz olarak gönderiyor.
 
Türkiye’de nefret saldırılarında hedef alınan kesimlerin başında gelen engelli, kadın, Roman, Ermeni, Kürt, Alevi, LGBTİ ve mültecilerin haklarıyla ilgili çalışma yapan STK’lar da, savunuculuk ve farkındalık etkinliklerinde yararlanmak üzere AGİT kılavuzlarına Kaos GL Derneği’nden ücretsiz olarak ulaşabilirler.
 
Nefret Suçu Yasaları: Pratik Kılavuz kitabının çevrimiçi versiyonunu indirmek için lütfen tıklayınız.
 
Nefret Suçlarını Önleme ve Karşılama: AGİT Bölgesi’ndeki STK’lar için Pratik Kılavuz için lütfen tıklayınız.  

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret