27/01/2012 | Yazar: Zeynep Akkuş

Ahmet Yıldız davasına devam edildi. Duruşmada her iki tarafın avukatlarının yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü’nden Barbara Lodge da gözlemci olarak hazır bulundu.

Ahmet Yıldız davasına Üsküdar Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dokuzuncu duruşmayla devam edildi. Duruşmada her iki tarafın avukatlarının yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü’nden Barbara Lodge da gözlemci olarak hazır bulundu.
 
Çevirmen vasıtasıyla yöneltilen “Bu davayı niçin takip etmek istiyorsunuz?” sorusuna Lodge, “Uluslararası Af Örgütü, hakkı ihlal edilen kişilerin davalarını takip etmektedir” biçiminde yanıt verdi. Lodge, “Bu davada sizi ilgilendiren ne gibi bir hak ihlali var?” sorusunu da; “Ölen kişi bir LGBT birey olduğu için takip etmekteyiz” diyerek yanıtladı.
 
Avukat Fırat Söyle, sanığın 2008 yılında Kuzey Irak’ta olduğunun telefon görüşmelerinin dinlenmesi suretiyle tespit edildiğini ve aradan geçen süre itibariyle şu an nerede olduğunun bilinmediğini belirterek yer tespiti için yeniden dinleme yapılmasını talep etti. Savcının, sanığın Interpol kanalı ile zaten kırmızı bültenle aranmakta olduğunu belirterek reddi yönündeki mütalaasına rağmen, mahkeme heyeti, bu talebin de yazılacak bir dilekçeyle ayrıca değerlendirilmesine karar verdi.
 
Fırat Söyle, duruşma sonrasında düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Sanığın yakalanması konusunda gayret söz konusu değil. Bu duruşma da öncekilere benzer bir biçimde görüldü ve bitti. Kırmızı bültene eylül ayında karar verilmiş olmasına rağmen ancak yakın bir tarihte yazısı yazılıp emniyete gönderildi. Bu bir ihmaldir. Hâlbuki aradan geçen dört ay içerisinde önemli adımlar da atılmış olabilirdi. Bu dava ancak, insan hakları alanında mücadele veren kurumların sahiplenmesiyle sonuca ulaşabilir.”
 
Ayrıca Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Kaos GL, İstanbul Feminist Kolektif'den de aktivistler duruşmayı izledi. 
 
Davanın bir sonraki duruşması, 20 Nisan 2012 Cuma günü, saat 10.30’da görülecek. (Kaos GL/Zeynep Akkuş)
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam