19/10/2019 | Yazar: Aslı Alpar

“LGBTİQ+’ların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü” çalıştayında Avukat Hayriye Kara, LGBTİ+’lara ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları’nı anlattı.

“AİHM'e göre barışçıl gösterilerin yasaklanması ihlal” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi ve Kaos GL Derneği’nin düzenlediği “LGBTİQ+’ların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü” çalıştayının ikinci konuşmacısı Kaos GL ve Ankara Barosu’ndan Hayriye Kara oldu.

Av. Hayriye Kara konuşmasında LGBTİ+’ların toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları’nı anlattı.

“Yetkili merciler barış yanlısı toplanmaları yasaklamamalı”

Toplanma özgürlüğü ve görüşlerini bu özgürlük vasıtasıyla ifade etme hakkı demokratik bir toplumun temel değerlerinin bir parçası olduğunu hatırlatan Av. Kara, “Demokrasinin esasında meselelerin halka açık olarak tartışılarak çözümlenmesi yeteneği bulunmakta. Göstericilerin şiddet eylemlerinde bulunmadığı durumlarda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi ile güvence altına alındığı şekliyle toplantı özgürlüğünün içeriğinin boşaltılmaması için, yetkili merciler barış yanlısı toplanmaları yasaklamamalı” dedi.

aihm-e-gore-bariscil-gosterilerin-yasaklanmasi-ihlal-1

Av. Kara konuşmasında AİHM’in 2006, 2007 ve 2008 Moskova Onur Yürüyüşleri ve 2006 Haziran ayında Bükreş’teki Onur Yürüyüşü’ne karşı saldırıları nasıl değerlendirdiğini aktardı. “AİHM kararları barışçıl gösterilerin yasaklanmasını ihlal olarak yorumluyor ve göstericilerin güvenliğini sağlayarak bu haklarını kullanmasını sağlamakla yükümlü olduğunu taraf devletlere hatırlatıyor” diyen Av Kara Türkiye’deki yasakların da bu kapsamda düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam