09/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

AİHM’de Perşembe günü görülen ortak davalarda Yunanistan’da yalnızca kadın-erkek çiftleri kapsayan medenî birliktelik yasasının eşcinsellerin insan haklarını ihlal ettiği kararı çıktı.

AİHM’den Yunanistan’a: Eşcinsellerin İnsan Haklarını İhlal Ediyorsun Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Perşembe günü görülen ortak davalarda Yunanistan’da yalnızca kadın-erkek çiftleri kapsayan medenî birliktelik yasasının eşcinsellerin insan haklarını ihlal ettiği kararı çıktı.
 
Mahkeme, hükümetin evli olmayan çiftlerin çocuklarını koruma amacıyla çıkardığı kanunun eşcinsel çiftleri dışlamasının geçerli bir sebebinin olmadığına hükmetti. Yasada eşcinsel çiftlerin dışlanması Avrupa İnnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olarak yorumlandı.
 
Yunan Toplumunun Heteroseksüel İhtiyaçları…
2008’de evliliğe alternatif olarak kabul edilen “medenî birliktelik” öncesi yasada eşcinsel çiftlerin yeri tartışma konusu olmuştu. Dönemin Adalet Bakanı, “yasada eşcinsel çiftlere yer vermemeliyiz. Yunan toplumunun ihtiyaç ve talepleri bu yönde değil. Yasa yapıcılar ve iktidardaki parti olarak Yunan halkına karşı bir sorumluluğumuz var. Bizim kendi inançlarımız var,” demişti.  
 
AİHM’de geçtiğimiz Şubat ayında eşcinsel çiftlere yönelik ayrımcılıkla ilgili başka bir dava daha görülmüştü. Avusturya’da lezbiyen bir kadın, partnerinin biyolojik oğlunu evlat edinmesi engellendiği için davacı olmuştu. Mahkeme, heteroseksüel çiftlere getirilmeyen bu engelin yine ayrımcı olduğuna hükmetmişti.  

Etiketler: insan hakları
İstihdam