05/10/2013 | Yazar: Nevin Öztop

Ermenistan Kadına Karşı Şiddeti Durdurma Koalisyonu, aile içi şiddeti önleme kanununu bir an evvel yürürlüğe koyması için Hükümet’e bir mektup iletti.

Aile İçi Şiddete Karşı Erivan’ın 12 Saatlik Eylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ermenistan Kadına Karşı Şiddeti Durdurma Koalisyonu, aile içi şiddeti önleme kanununu bir an evvel yürürlüğe koyması için Hükümet’e bir mektup iletti.
 
Hükümet’e verilen mektup, 11 Şubat 2013’te şiddet karşıtı yasanın kabul edilmesi yerine “gerekçeler” bölümünün başka yasal belgelere yedirilmesinin altını çiziyor. Koalisyon üyeleri, hükümeti artık verdiği sözleri tutmayı ve Ermenistan’ın imzacı olduğu uluslararası anlaşmalara ve ulusal Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet programına sadık kalması gerektiğini hatırlatıyor.
 
Koalisyon aynı zamanda Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan’ın 1 Ekim’in Aile İçi Şiddetle Milli Mücadele Günü olarak kayda geçirilmesi konusunda desteğini bekliyor.
 
Koalisyon üyeleri tüm bu talepler ile Meclis binası önünde 1 Ekim günü saat 9:00’da başlayan 12 saatlik bir eylem gerçekleştirdi. Bu eylemin 1 Ekim’de ve meclis önünde gerçekleştirilmesinin nedeni, 3 yıl önde kocası tarafından işkence edilerek hayatını kaybeden Zaruhi Petrosyan’ın ölüm yıldönümünü sembolik bir güne dönüştürmek.
 
Koalisyon’un yaptığı basın açıklaması, “Kaybedilen bu hayat elbette Ermenistan’da kaybedilen tek hayat değil. Ancak Ermenistan’da artık aile içi şiddete bir çözüm bulunması gerektiğini bu kadar gün yüzüne çıkarması, medyanın artık ülkenin içinde saklı kalmış benzeri hikâyelere kafa yormasını sağlaması ve memleketin bu konuda bilinçlendirilmesi açısından emsal haline geldi.” ifadesini kullandı.
 
Meclis ile işbirlikleri olup olmadığı üzerine sorulan sorulara, Şiddetsiz Bir Toplum Derneği yöneticisi Anna Nikoghosyan, “Koalisyon üyeleri, vekiller ve yasal süreçlerin hazırlayıcıları ile her dair iletişimde olmaya ve onlarla ortak çalışmaya gayret eder.” İsim vermeden açıklamalarını sürdüren Nikoghosyan, bazı vekillerin yasaya sıcak yaklaşırken, bazılarının yasanın geçişini asla görmek istemediğini ifade etti.
 
Ermenistan Kamu Bilgilendirme ve Bilgi Edinme Hakkı örgütünün (PINK Armenia) Başkanı Mamikon Hovsepyan da, konuyu siyasileştirme ya da siyasetin dışına atma gibi bir amaçlarının olmadığını ifade etti. Hovsepyan, tüm toplum için faydalı olacak ve şiddeti önleyici bir yasanın geçtiğini görmekten başka bir amaçlarının olmadığını ekledi. 
 
Af Örgütü’nün 2008 raporlamalarına göre, Ermenistan’daki kadınların %25’i ev içi şiddet mağduru ve hukuk sistemine, güvenli sığınma evlerine veya psikolojik destek hizmetlerine neredeyse hiç erişimi yok.
 
2012 yılında, polisin yaptığı açıklamaya göre 5 kadın ev içi şiddet sonucunda öldürüldü. Aynı yıl, 621 kadın şiddete uğradığını polis kayıtlarına geçirdi. 2013 yılının ilk 9 ayına kadar ise 3 kadın öldürüldü. Kadına yönelik şiddet alanında çalışan örgütler, 2011-2013 yılları arasında toplam 8,012 şiddet vakası kaydetti. 

Etiketler: kadın
İstihdam