27/03/2006 | Yazar: Kaos GL

Anne-Babanıza açılmadan önce üstünde düşünmeniz gereken bazı sorular... 1. Cinsel yöneliminizden emin misiniz?

Anne-Babanıza açılmadan önce üstünde düşünmeniz gereken bazı sorular...

1. Cinsel yöneliminizden emin misiniz?
Eğer ‘Emin misin?’ sorusuna kendinize güvenerek yanıt veremeyecekseniz konuyu hiç açmamanız yerinde olur. Kafanızın karışık olması anne ve babanızın bunu bir tereddüt, merak, endişe olarak geçici, değişebilir bir durum olarak görmesine neden olacaktır. Söylediklerinize güvenlerini azaltacaktır.

2. Gey/lezbiyen kimliğinizle ilgili sorunlarınız var mı?
Eğer hâlâ kimliğiniz nedeniyle suçluluk duyuyorsanız, kafanız karışıyor ve bunalıyorsanız, ailenize açılmak için bir süre daha beklemeniz; sorularınıza yanıt bulmak üzere eşcinsel gruplara ulaşmanız yerinde olur.

3. Ailenizden başka desteğiniz var mı?
Ailenizin ilk anda vereceği tepki karşısında size duygusal yönden destek olabilecek birilerinin bulunması gerekebilir. Bu desteği, yine ailenizden birilerinden alabileceğini gibi, yakın arkadaşlarınız da size yardımcı olabilirler. Değerli olduğunuz duygusunu ve kendinize güveninizi korumanız, yaşadığınız sorunlarla baş edebilmeniz için çok önemli.

4. Eşcinsellik hakkında bilgili misiniz?
Aileniz büyük olasılıkla yaşamları boyunca homofobik bir toplumdan edindikleri bilgiler ışığında tepkiler verecektir. Sizin rahat bir şekilde kullandığınız birçok terimin, eşcinselin bile, ne demek olduğunu bilmiyor, ya da sizden farklı şeyler anlıyor olabilirler. Olabildiğince sakin, olabildiği kadar açık ve net şekilde onlara bilgi vermeniz gerekecektir. İlk verecekleri tepkilerin, onlar bunu istemese bile sizi kırabileceğini akılda tutarak, onların kendilerince sarsıcı olan bu durumla baş etmeye çalıştıklarını düşünerek, anlayışlı ve sabırlı olmanız gerekecektir. Eşcinsellikle ilgili sormaları olası sorularla ilgili bilgi edinmiş olmanızda fayda vardır.

5. Evinizdeki duygusal atmosfer açılmanıza uygun mudur?
Anlatacağınız zamanı seçme şansınız varsa; ailenizin üzücü bir kayıp, ciddi bir ameliyat veya iş kaybı gibi sarsıcı sorunlarla meşgul olmadığı bir zaman seçin.

6. Sabırlı olabilecek misiniz?
Ailenizin bu durumu değerlendirmesi zaman alacaktır. Kendimizi anlamamız, kabullenmemiz, cinsel kimliğimizle sorunlarımızın üstesinden gelmemiz o kadar uzun sürmüşken, ailelerimizden, bizim aksimize kendileri yaşamadıkları bir durumu söylediğimiz anda anlamalarını beklememiz haksızlık olacaktır. Bu süreç aylar veya yıllarla ifade edilebilecek kadar uzayabilir. Genellikle de bu süreç kendiliğinden ilerlemez, ailenizin yanında olup onlara rehberlik etmeniz, tüm sorular ve kafa karışıklıklarıyla (bunlar sizin için kırıcı olabilse de) yüzleşmeniz gerekecektir.

7. O an açılmanızın ardında yatan nedir?
Konuyu umarız onları sevdiğiniz ve bu konu yüzünden aranızda oluşan mesafeden rahatsız olduğunuz için gündeme getirmişsinizdir. Sakın bir kızgınlık anı veya tartışma sırasında, cinsel kimliğinizi silah olarak kullanarak açılmayın. Amacınız saldırmak, şaşırtmak, öfkelendirmek olacaksa, anlayış ve yakınlık dolu bir yaklaşımla karşılanmazsınız.

8. Ailenizin sizden başka bu konuyla ilgili ulaşabileceği bilgi kaynağı var mı?
Eşcinsellik çoğu kişinin hakkında çok az şey bildiği, ya da önyargılara sahip olduğu bir konudur. Aileniz için en önemli bilgi kaynağı siz olmakla birlikte, başka kaynaklardan, tarafsız olduğunu düşündükleri, ya da bilimsel olduğuna inanmak istedikleri kaynaklardan bilgi edinmeye, anlattıklarınızı doğrulamaya ihtiyaçları vardır. Hatta, size o an sormak istemeyecekleri bazı sorulara bu şekilde yanıt aramak isteyebilirler. Doğrudan vermek, ya da daha iyisi, kendilerinin ulaşabileceği yerlere bırakmak şeklinde onlara bilgi verebilecek kitap, broşür sağlayabilir, eğer bu konuda anlaşırsanız konu üstünde yeterli, güvenilir ve gey olmayan bir psikoloğa/psikiyatra başvurmayı teklif edebilirsiniz.

9. Ailenize ne kadar bağımlısınız?
Genellikle aileye açıldıktan sonra nasıl tepki verecekleri ve başımıza neler geleceği ile ilgili hepimizin kafasında felaket senaryoları vardır. Açılmış eşcinselleri dinlediğimizde bu senaryoların abartılı olduğunu düşünsek de, eğer ailenizin sizi eğitim giderlerini ödememe veya evden kovma gibi durumlarla tehdit etme olasılığı varsa, bunlarla ilişkili nasıl önlemler alacağınızı gözden geçirmelisiniz. Bu yönde imalarda bulunulduğunda bile kararlı olduğunuzu görmeleri, kabullenmelerine yardımcı olacaktır. Ancak, aileyle ilişkiler sadece ekonomik bağlardan ibaret değildir. Anne babanızın, onlar dışında kalan aile üyelerinin vereceği tepki, kendi çevrelerinin öğrenmesi gibi endişeleri olabilir; bu duygularını onlara karşı kullanmayıp, saldırmamak, anladığınızı göstermek uygun olacaktır. Bu korkuları ancak onlar da eşcinselliğinizi sizin kendi kimliğinizi öne sürdüğünüz kadar güvenle savunabildiklerinde geçecektir. Bu süreçte ancak sizin, herşeye rağmen yanlarında olmanızla gerçekleşebilir. İpler koptuktan sonra bu değişim için çok olasılık kalmamktadır.

10. Anne ve babanızla genel ilişkileriniz nasıl?
Eğer o güne kadar iyi anlaştıysanız, ve karşılıklı sevgiye dayalı bir ilişki içerisinde olduysanız, bu konuya da eninde sonunda olumlu yaklaşacaklarından emin olabilirsiniz.

11. Ailenizin toplumsal ahlaka bakış açısı nedir?
Ailenizin genel olarak tutumlarını bilmeniz, ne tür soru ve sorunlarla karşılacağınızı kestirmekte yardımcı olabilir. Ama size verilecek tepkinin, ailenizin entelektüel olması, okumuş/okumamış olması, ekonomik durumu, politik görüşü, demokratlığı ile doğrudan ilişkili olmadığı, yaşadıkları toplum gereği homofobik olabileceklerini unutmamanız gerekir. Eğer toplumsal konuları iyi/kötü veya kutsal/günahkar gibi terimlerle yargılamaya eğilim gösteriyorlarsa, cinselliğiniz konusunda daha ciddi sorunlarla karşılaşmayı bekleyebilirsiniz.

12. Bu sizin kendi kararınız mı?
Herkesin anne ve babasına açılması şart değildir. Tepkilerinin ne olacağını bilseniz bile açıldıktan sonra rahatlayacağınızdan emin değilseniz, kendinizi bu konuda baskı altında tutmayın.

T.H. Saureman



Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam