03/04/2014 | Yazar: Beren Azizi

Ak Parti LGBT: Biz tabii ki LGBT’ler olarak Ak Parti’nin LGBT’lere olan tutumunu hiçbir şekilde desteklemiyoruz.

Ak Partili Eşcinseller DE Var Tatlım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ak Parti LGBT: Biz tabii ki LGBT’ler olarak Ak Parti’nin LGBT’lere olan tutumunu hiçbir şekilde desteklemiyoruz.
 
Ak Parti LGBT Oluşumunu, Ak Partili yetkililere ve Ak Parti’ye oy veren halka “Ak Parti’yi destekleyen LGBT’ler de varmış” dedirtmek için, “CHP, BDP, HDP gibi partiler haricinde LGBT’lerin farklı siyasi görüşleri olabilir, kabul ve hoşgörülü olmak gerekir” dedirtmek için kurduk.
 
Heteroseksüellere söylediklerimizi biraz da kendimiz için söyleyelim: Farklılığımıza rağmen bir arada yaşayabiliriz diyoruz, LGBT’ler arasında da farklı insanlar olacaktır; türbanlı lezbiyen, beş vakit namaz kılan biseksüel, hacca giden transseksüel, ateist gey vs.  
 
Bu yazımı bu yıl düzenlenecek Onur Yürüyüşü’ne Ak Partili LGBTİ bireylerin katılacaklarını açıklamalarından sonra süren tartışmalar üzerine yazdım. Sözü daha çok Ak Partili LGBT bireyi arkadaşa bırakmak istiyorum; ama öncesinde bir iki meramım var.
 
Tutarlılığın önemli bir disiplin olduğunu düşünüyorum. Kendisine LGBTİ Hareketi diyen bir hareketin LGBTİ varoluşu hakkında bir reçete yazmasını ve bu reçeteye tüm LGBTİ bireylerin uyması gerektiği düşüncesini ürkütücü buluyorum. Bir ülkenin çoğunluk partisinin “lgbti seçmeni” olmayacağını düşünmek öncelikle gerçekçi değildir. Tamamen gerçekçi olmak adına “sen yoksan bir eksiğiz” derkenki “sen”in sınırlandırılamayacağına inandığım için bu sınırlandırmayı homofobik buluyorum.
 
Homofobinin ne olduğunu biliyoruz; ama ne zaman olduğu/sıklaştığı da önemlidir. Homofobi durağan bir eşcinsel nefreti değildir. Homofobi için tıpkı tüm diğer nefret halleri gibi türlü türlü sebepler vardır. “İnsanlığın soyunu kurutmak”tan tutalım da “çocuklara kötü örnek oluyorlar”a kadar gider bu bahaneler. İşte “AKP’li LGBT’ler” şöyledir, böyledir demek de böyle bir yere denk düşüyor. Hâlbuki bir durum için AKP’li olmanın kendisi yetiyorsa özellikle kişiyi cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliği üzerinden eleştirmek niyedir?
 
Homofobiniz ile sınandığınız an bir eşcinsel bireyin TAM KARŞINIZDA DURDUĞU ANDIR. Sizin için “karşı” nedir? Sizin için “karşı” ne ise orada bir eşcinsel durduğunda ne oluyor? Bir eşcinsel birey AKP’ye oy verdiğini, desteklediğini hatta AKP’li olduğunu söylediği anda analizlere başlıyorsanız, işte “hep ezildikleri için iktidara yanaşıyorlar” ya da “öldürülmeyi mi seviyorsunuz” gibi gibi suçlayıcı oluyorsanız bir düşünün derim.
 
Şimdi sözü “onlara”a bırakıyorum. Biraz Ayşe Arman vari olacak ama o bir AKP’li eşcinsel. AKP’li eşcinsel olarak LGBTİ Siyasi Temsil ve Katılım Platformunda açılıverdi. “Bu sene Onur Yürüyüşü’nde Ak LGBTİ’ler olarak biz de varız, geliyoruz” dedi. İsmini vermek istemiyor, 90’lı yıllardaki gibi... CHP’li, HDP’li eşcinseller ARTIK açık açık röportaj verebilirken bir AKP’li eşcinsel birey kendini gizlemek zorunda. Bunun sadece AKP ile ilgisi olmadığını düşünüyorum.
 
Bize biraz kendinden bahseder misin? Nerelisin? Neler yaparsın?
Nerelisin sorusuna cevaben Türkiyeliyim demek istiyorum. 23 yaşındayım, kendimi kabul etmiş bir LGBT bireyim. Yaşadığım şehirde hem çalışıyorum hem de okuyorum, bu kadar.
 
AK Parti’ye üye misin? Herhangi bir üyeliğin var mı?
3 yıl önce üyeliğim vardı; fakat işim gereği üyeliğimi sildirmek zorunda kalmıştım; seçimden iki gün sonra memleketimde de Ak Parti’nin kazanmasıyla tekrardan üye oldum.
 
LGBT kimliğinde açık mısın ya da açık olduğun partililer var mı?
Tabii ki kendimi kabul etmiş bir bireyim, bu sebeple kabul ettiğim günden itibaren ailemden ve arkadaşlarımdan açıldığım heteroseksüeller var. Ak Partili birkaç arkadaşım eşcinsel olduğumu biliyorlar; fakat onların da partiyle pek alakası yok, daha doğrusu oy veriyorlar ve fazla içeriğini araştırmıyorlar, o tür arkadaşlarım eşcinsel olduğumu biliyor.
 
Sosyal medya üzerinden bir Ak Parti grubunda "AKP’li bir eşcinsel" olarak açıldın. Sonrasında nasıl geri dönüşler aldın?
Sadece beğeni oldu, hiçbir şekilde yorum yapan olmadı; fakat twitter kapatılmadan önce hesabımız vardı, birçok heteroseksüel kişiden tebrik mesajı almıştık.
 
Neden Ak Partilisin?
“Neden Ak Partilisiniz?” desen daha doğru olur. (Gülüyor.) Neden Ak Partiliyiz, ben şu an tehditlerle, küfürlerle yok edilmeye çalışan Ak LGBT oluşumundaki tüm LGBT bireyler adına bu soruyu cevaplayayım. Biz tabii ki LGBT’ler olarak Ak Parti’nin LGBT’lere olan tutumunu hiçbir şekilde desteklemiyoruz. Bugün Türkiye’de o kadar sorun var ki… Ak Parti 2002’de başa geldiğinde Türkiye’de o kadar çok sorun vardı ki… Ekonomik kriz, Kürt-Türk ayrımı, Alevi-Sünni ayırımı, vs. vs. Yani bu sorunları uzatsam devam eder. LGBT sorunları bu saydığım-sayamadığım sorunların çok çok altındaydı. Birkaç basit örnek vererek sorunuza cevap vereceğim. Bugün 28 Şubat’tan sonra ülkemizde o kadar çok mağdur insan vardı ki... Türban sorunu aşıldığı halde hâlâ yarası kapanmayan insanlar var, Tayyip Erdoğan bugün türban sorununu çözmüşse benim bir oy verme nedenim oldu. Ha mağdurum-mağdur değilim o hiç önemli değil. Aynı şekilde hâlâ gündemimizde devam eden Kürt açılımı... Yıllardır Kürtler dilini kullanamadı, yıllardır sırf insanlar Kürtçe konuşuyor diye hastanelerde derdini anlatamadı. Bugün geldiğimiz duruma bakalım, bir yıldan da fazla ne gerilla ne de Türk askeri ölümü gerçekleşiyor. Ha bu konuda rahatsız olanlar elbet de var, şehitleri gerilla ölümlerini kullanıp siyaset yapan kesimler çok rahatsız, baltalanmaya çalışılıyor da; ama ben lafa değil icraata bakarım arkadaşım. Bugün yıllardır ötekileştirilen insanlar Hakkâri’de Şırnak’ta yapılan fabrikalara, hava alanlarına, yollara artık el sürmüyorsa benim yine Tayyip Erdoğan’a oy verme nedenim olur. Ben Türkiye’nin sorunlarını bir LGBT birey olarak değil öncelikle Türkiyeli bir birey olarak değerlendiriyorum ve aynı şekilde Ak LGBT oluşumuna karşı olan insanları da bu bakış açısına davet ediyorum. Bugün sadece LGBT olarak bakacaksak hiçbir LGBT bireyi oy veremez hiçbir partiye. Biz böyle düşünüyoruz.
 
Tehditlerden bahsettin. LGBTİ Siyasi Temsil ve Katılım Platformunun facebook sayfasında bu yıl Onur Yürüyüşü’nde Ak Partili LGBT’ler olarak yürüyeceğinizi söylediniz. Bundan sonra ne gibi dönüşler aldınız? Özellikle homofobik/transfobik tutumlarla karşılaştınız mı?
Biliyor musunuz, röportajınızda en çok canımı yakan soruya geldik. Heteroseksüel kesimin homofobik olup haliyle tehdit, küfür savurması belki sineye çekilebilir; ama okumuş, LGBT oluşumlarında yer almış aktivistlerinki çok üzücü. Aktivist kimliğini sadece kendi görüşündeki insanlara kabul ettirmiş insanlardan maalesef küfür ve tehdit içerikli yazılar ve mesajlar aldım. Bizi anlamadan dinlemeden hemen damgayı yapıştıran bir aktivist arkadaşımız oldu. İsmini vermek istemiyorum burada. Aynı şekilde çok takdir ettiğim biri ki ben ona ağabeyim derdim, facebook profilinde ağza alınmayacak küfürler paylaştı ve beni facebook’ta arkadaşlığından çıkardı. Hani daha bakın heteroseksüel çevreye yeni yeni açılmaya başladığımız şu günlerde, “Durun! Biz LGBT oluşumları bizim düşüncemize uymadığınız için sizi durduruyoruz.” demeleri çok acı. Ha oluşumumuza tam tersine destek veren aktivistler de oldu, onlara da buradan çok teşekkür ediyorum. Onur Yürüyüşü’ne katılmayı düşünüyorduk açıkçası; ama şu günlerde çok felaket tehdit ve küfürlerden sonra belki gitmeyiz demeye başladık aramızda; çünkü Onur Yürüyüşü’nde amacımız sadece sesimizi duyurmak; kavga çıkarmak ya da Onur Yürüyüşü’nü amacından saptırmak değil. Karşı taraftaki gruplar daha şimdiden böyle mesajlar yollayınca biz de açıkçası biraz rafa kaldırdık yürümeyi. Ha yine oluşumumuz devam ediyor, İzmir LGBT Onur Yürüyüşü olacak deniliyor, orada bizim yürümemiz için olumlu düşünen aktivistler var. Bakalım zaman ne gösterecek.
 
Ak Partili LGBTİ oluşumunun LGBTİ Hareketi açısından ne gibi getirileri olacaktır?
Bugün hükümet LGBT’leri Gezi Parkı’ndaki LGBT’lerden ibaret olarak görüyor maalesef. Sadece hükümet değil, halk da basın da öyle biliyor, oysaki kıyılarda köşelerde daha farklı LGBT’ler var. Gezi Parkı’na gitmemiş LGBT’ler, muhafazakâr LGBT’ler, hükümet karşıtı olup da Gezi Parkı’nı desteklemeyen LGBT’ler... Yani LGBT’ler de Gezi Parkı’ndaki Tayyip Erdoğan’ın gördüğü hükümet karşıtı LGBT’lerden ibaret değiller. Biz bugün bu oluşumu kurduysak birçok kitleye şunları söylemek için kurduk: Ak Partili yetkililere ve Ak Parti’ye oy veren halka "LGBT’ler de bize oy veriyormuş, Ak Parti’yi destekleyen LGBT’ler de varmış.” dedirtmek için, “CHP, BDP, HDP gibi partiler haricinde LGBT’lerin farklı siyasi görüşleri olabilir, kabul ve hoşgörülü olmak gerekir.” dedirtmek için kurduk. Ak Parti bugün bu oluşumu gördüğünde LGBT’lere bakış açısı tabii ki ister istemez değişecek.
 
CHP ve HDP’den açık LGBTİ adaylar oldu. Ak Parti’den ya da muhafazakâr partilerden de adaylar olabilir mi?
Olur neden olmasın. Oturup LGBT’leri muhafazakâr kesime ve Ak Parti kesimine usturuplu, düzenli bir şekilde anlatılırsak ben Tayyip Erdoğan’ın destekleyeceğini düşünüyorum.
 
Oluşumunuzun karşılaşacağı olası zorluklar neler? Ne gibi çekinceleriniz var?
Daha ilk anlarda Ak Parti karşıtı LGBT bireyler karşı çıktı. Şimdilik karşılaştığımız sorunlardan birisi bu. Bu konuyu da aşarsak hiçbir şekilde hiçbir kesimden zorluk yaşayacağımızı düşünmüyorum. Çekingen yanımız sadece Onur Yürüyüşü’nde yürüdüğümüzde LGBT’lerin ve hükümetin tepkisi ne olur diyedir. LGBT’lerin tepkisini gördük ve Onur Yürüyüşü’müz şimdilik askıda, böylelikle hükümetin Ak LGBT’ler hakkında ne düşündüğünü öğrenemeyeceğiz gibi. Başka bir çekincemiz de yok.
 
Buradan Ak Partili LGBTİ bireylere söylemek istedikleriniz var mı?
Ak Partili LGBTİ arkadaşlarıma şunları söylemek istiyorum, ne olursa olsun hiçbir şekilde eşcinselliğinizi kullandırtmayın. Bırakın insanlar sizin hakkınızda ne düşünüyorsa düşünsün, Ak Parti’nin devlet kontrolü konusunda bizimle hemfikirseniz asla davanızdan vazgeçmeyin. Ayrıca böyle bir oluşumumuz var, facebook’ta yetkili kişiler var. İrtibata geçin, siz yoksanız oluşumumuz hep eksik kalacaktır.
 
Ak Partili olmayan LGBTİ bireylere söylemek istedikleriniz var mı?
Ak Partili olmayan LGBT’lere sadece şunu söylüyorum, siyasi kimliğimle eşcinsel kimliğimi karıştırma, benim düşüncem benim kararım, senin düşüncen senin kararın, gerçekleri gör ondan sonra iki defa düşün. Elbet bir şeylerin yanlış gittiğinin farkına varacaksın.
 
Peki ya heteroseksüellere? (Ak Partili-Ak Partisiz)
Heteroseksüellere de Ak LGBT oluşumu tamamıyla diğer LGBT hareketlerin amacıyla aynıdır. Amacımız farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşayabileceğimizi göstermektir, gidiş yolu farklı olsa da yolun sonu bir!
 
Bu güzel röportaj için öncelikle Kaos GL ekibine ve siz değerli arkadaşım Beren Azizi’ye çok teşekkür ediyorum. Son bir sözüm var, farklılığımıza rağmen bir arada yaşayabiliriz diyoruz, LGBT’ler arasında da farklı insanlar olacaktır; türbanlı lezbiyen, beş vakit namaz kılan biseksüel, hacca giden transseksüel, ateist gey vs. Lütfen heteroseksüellere söylediklerimizi biraz da kendimiz için söyleyelim.
 
Alışın her yerdeyiz!

Etiketler: yaşam
İstihdam