18/04/2019 | Yazar: Kaos GL

2018 Akdeniz Bölgesi Hak İhlalleri Raporu’na göre LGBTİ+’ları hedef alan ihlallerin çoğunda faillerin kimliği bilinmiyor.

Akdeniz Hak İhlalleri Raporu: Faillerin çoğunun kimliği meçhul! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin 7 Renk’in yayınladığı 2018 Akdeniz Bölgesi Hak İhlalleri Raporu’na göre LGBTİ+’ları hedef alan ihlallerin çoğunda faillerin kimliği bilinmiyor.

Mersin 7 Renk LGBTİ+ Derneği, 2018 Akdeniz Bölgesi Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Raporda derneğe bir yıl boyunca yapılan başvurular, yüz yüze görüşmeler ve takip edilen davalar üzerinden cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet yer alıyor.

Rapora göre trans kadınları hedef alan hak ihlalleri öne çıkıyor:

“Trans kadınlarla yaptığımız görüşmelerde bir çok hak ihlalinin gizlendiği veya yaşanılan - maruz kalınan hak ihlallerinin “ihlal olmadığı, günlük yaşamlarında bu durumu normalleştirdiklerini, içselleştirdiklerini veya kolluk kuvvetleri-devlet ile başlarının belaya gireceği gibi” algıların hakim olduğu gözlemlenmiştir.”

135 vaka

Raporda 63’ü Mersin’de olmak üzere 135 vaka yer alıyor. Dernek; 60 nefret söylemi ve ayrımcılık, 43 tehdit, 41 psikolojik şiddet ve 31 darp vakasının yaşandığını raporladı. Bu vakaların 52’sinde failler bilinmeyen kişilerdi. 27’sinde hizmet alınan kişiler, 26’sında ise polislerdi.

“Rapor sayesinde dernek çalışma alanları belirleniyor”

Dernekten Yağmur Arıcan, çalışmalarına dair KaosGL.org’a şöyle konuştu:

“Hak ihlalleri raporlaması daha da artmalı ve bu raporlamada alan çalışmasına önem verilmeli. Bu raporlamalar hem hak ihlallerini görünür kılıyor hem de nasıl bir ayrımcılıkla mücadele edeceğimize dair bir yol haritası sunuyor. Bu sayede derneğimizin çalışma alanları da büyük ölçüde belirleniyor.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam