25/05/2014 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Okmeydanı’nda iki Alevi gencin polis tarafından vurularak öldürülmesi üzerine Alevi kurumları sokağa çıktı, ‘Artık yeter’ dedi.

Okmeydanı’nda iki Alevi gencin polis tarafından vurularak öldürülmesi üzerine Alevi kurumları sokağa çıktı, “Artık yeter” dedi.
 
Okmeydanı Cemevi’nin bahçesine polisin açtığı ateş sonucu başından vurularak yaşamını yitiren Uğur Kurt ve Kurt’un öldürülmesini protesto eylemleri sırasında Ayhan Yıldız’ın polis tarafından öldürülmesi Alevi kurumları tarafından protesto edildi.
 
Ankara’ da saat 13.00’de Güvenpark’ta yapılan basın açıklamasında Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan şunları söyledi: “Adaletsizliğe ve vicdansızlığa yeter artık! Devlet terörüne yeter artık! Gençlerimizin öldürülmesine, inancımıza ve cemevlerimize saldırılmasın yeter artık!”
 
“Adaletsizlik ve vicdansızlığa artık yeter!”
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
 
“Hükümetin taşeronlaştırma ve güvencesiz, can güvenliksiz, ağır koşullarda sadece kâr amaçlı yandaş politikalarına hayır diyoruz. Adaletsizliğe ve vicdansızlığa yeter artık diyen ses dün Almanya’nın Köln kentinde başbakana karşı yükseldi. Aynı ses Fransa’nın Cannes kentinden yükseldi. Bu gün de İstanbul’dan ve Ankara’dan yükseliyor.” 
 
“Alevi yerleşimlerinde polis şiddeti arttırılıyor”
Doğan, Gezi direnişinden bu yana artan Alevi düşmanlığı, ayrımcılık ve saldırıları hatırlatarak, “22 Mayıs 2014 tarihinde Okmeydanı Cemevi çevresindeki protesto gerekçe gösterilerek ibadethanemize yapılan saldırı kabul edilemez. Çoğunluğu Alevi halkın yaşadığı yerler bilinçli olarak polis şiddeti artırılmakta, Aleviler için yaşam zorlaştırılmakta, yalnızlaştırma ve ötekileştirilmeye çalışılmaktadır” dedi.
 
Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Gezi başkaldırı sürecinde polis tarafından öldürülen canlarımızın hepsinin alevi olması bir tesadüf değildir. Bu katliamların arkasında devlet ve sistemin olduğunun bilincindeyiz. Mevcut iktidar cinayet işliyor! Bölücülük, ayrımcılık yapıyor ve çatışma istiyor. İktidarı uyarıyoruz! Elinizi Alevilerden çekin!
 
“Gün Hüseyin olma günüdür!”
“Okmeydanı Cemevi’nde polis tarafından katledilen canımız Uğur Kurt’un katilleri bulunup hesap sorulana kadar davanın takipçisi olacağız. Uğur’u katleden düzenden de, bu düzenin hamisi AKP den de hesabını soracağız. Yeri gelir Hacı Bektaş Veli oluruz. Yeri gelir Yunus Emre oluruz. Gün Hz. Hüseyin ve Pir Sultan olma günüdür.”
 
Alevi kurumlarının ortak çağrısıyla gerçekleştirilen eyleme siyasi parti ve dernekler, Ankara Tabip Odası, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile HDP ve CHP’li milletvekilleri de destek verdi.  

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam