20/06/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Arkadaşları Ali Bey’i Trans Onur Haftası’nda anlattı: ‘Biz birlikte birbirimizin bedenini yaptık.’

Ali Bey Trans Onur Haftası’nda… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Arkadaşları Ali Bey’i Trans Onur Haftası’nda anlattı: “Biz birlikte birbirimizin bedenini yaptık.”
 
Trans Onur Haftası’nda kanserden yaşamını yitiren trans aktivist Ali Arıkan da unutulmadı. Hafta kapsamında “Ali Bey: Bir LGBTİ Emekçisi” başlıklı bir panel düzenlendi.
 
İkili cinsiyet tartışmalarında Ali…
Harbiye Mekan Artı’da yapılan panelde Voltrans belgeselinin yönetmenlerinden Özge Özgün Ali’yi anlattı. Ali ile nasıl tanıştıklarını ve Amargi serüvenini aktaran Özgün, “Ali trans erkek olarak açıldığında, Amargi’de onun kız kardeşliğe ihanet ettiği düşünüldü. O zamanlar ikili cinsiyet rejimi, cinsiyetin sabitlenmesi ve biyolojiye indirgenmesi noktasında tartışmalar bugünkü düzeyde değildi. Bu tartışmalarda Ali’nin rolü büyük” dedi.
 
Cinsel istismara karşı mücadele
Özgün sözlerine şöyle devam etti: “Ali, Amargi’de cinsel istismara maruz kalmış kadınlarla birlikte çalışırken; kendi yaşadığı istismar ile yüzleşir. Ve devamında cinsel istismara ilişkin çalışmalarını derinleştirir. ‘Cinsel İstismardan Hayatta Kaldım’ blogu böyle ortaya çıkar. Başkalarının da cinsel şiddet sonrası şifa bulması için kendi deneyimlerini de aktarır. İlk başta sadece çeviriler yayınlar ancak daha sonra bu fikirden vazgeçip kendi deneyimlerini de anlatmaya başlar.”
 
Arkadaşlarından Gülkan ise, “Keşke Ali Bey aktivizme bugünlerde başlasaydı ve bu kadar efendi olmak zorunda kalmasaydı. Yıllarca feminist ve LGBTİ hareketlerine laf anlatmaya çalışırken hastalanmasaydı. Biz Aligül ile Lambdaistanbul’da bir ‘kadın’ etkinliğinde tanıştık. Ben, Kanno ve Aligül bir yandan orada olmaktan mutluyduk. Ancak bir yandan da rahatsızdık. Bizim arkadaşlığımız orada başladı” şeklinde konuştu.
 
“Bizim dilimiz yokmuş…”
Transfeminizm, queer üzerine tartışmalarını hatırlatan Gülkan, “Şüphesiz queer deneyimler biz bir avuç yabancı dil bilen insanlarla başlamadı. Bu coğrafyada bambaşka queer deneyimler vardı. Trans kadınları biliyorduk. Trans erkekleri öğrendik. Transgender dedik. Ama bu kadar da değildi. Başkaları da vardı. Ve biz bir fark ettik ki biz aslında çokmuşuz. Ama dilimiz yokmuş. Onu fark ettik. Bir dil yaratmaya çalıştık” dedi.
 
“Biz birbirimizin bedenini yaptık”
“Biz birlikte birbirimizin bedenini yaptık” diyen Gülkan, “Biz birbirimizin kapısından giremediği erkek giyinme reyonuna girdik. Birisinin karısının, kocasının, kız kardeşinin yapmayacağı şeyi yaptık. Atanmış cinsiyetin tersine gitmediği için translığı dışlanan acayip zamanlar geçirdik. Ali’yle bizim yer altı edebiyatı, oğlan edebiyatı üzerine nahoş ve karanlık bir tarafımız vardı. Oradan parçalar kesip, birbirimize dikiyorduk. Biz birbirimizi yaptık, kurduk, söktük ve yaptık” ifadelerini kullandı.
 
Kolektiviteye vurgu yapan Gülkan, kaybedilen kişinin mevut yaşamında oldukça sıkıntılara maruz kalırken şehitlik mertebesine yükselmesini eleştirdi. “Ali ölümsüz değil, herkes gibi canlı. Biraz fazla haksızlığa maruz kalmış bir canlı. Neşeliydi, çok iyi gülüyordu ama bir yandan hepimiz gibi acayip karanlık ve pis bir herifti” diyen Gülkan, 2010 senesinde çıkardıkları “Transgender Güzeldir” fanzinini hatırlattı.
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam
İstihdam