30/05/2011 | Yazar: KAOS GL

Almanya, nükleer enerjiden tümüyle vazgeçecek ilk sanayi ülkesi olma yolunda önemli bir adım atarak, tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak 2022 yılı

Almanya, nükleer enerjiden tümüyle vazgeçecek ilk sanayi ülkesi olma yolunda önemli bir adım atarak, tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak 2022 yılına kadar kapatma planını açıkladı.
Hafta sonunda 20 kentte düzenlenen nükleer karşı gösterilere yaklaşık  160 bin kişi katılmıştı.
 
Hafta sonunda 20 kentte düzenlenen nükleer karşı gösterilere yaklaşık 160 bin kişi katılmıştı.



Hrıstiyan Demokratlar ve liberal Hür Demokrat Parti’den oluşan koalisyon hükümeti, Pazar günü yaklaşık 7 saat süren nihai müzakerelerin ardından, nükleer enerjiye veda etme kararı aldı. Almanya, gelecek 10 yıl içerisinde kademeli olarak tüm nükleer santrallerini faaliyet dışında bırakmayı planlıyor.
 
Çevre Bakanı Norbert Röttgen, “Kararımız kesin. Son üç nükleer santral için de son tarih 2022. Bu kararımızın tekrar revize edilmesi söz konusu değil” dedi.
 
Koalisyon hükümetinin aldığı karar uyarınca, Japonya'daki nükleer felaket sonrasında, güvenlik kontrolleri amacıyla geçici olarak faaliyet dışı bırakılan 8 nükleer reaktör, tümüyle kapatılacak. Diğer 6 nükleer reaktörün 2021 yılında, en yeni 3 reaktörün de 2022 yılı sonunda faaliyetlerine son vermesi öngörülüyor.
 
Almanya halen elektrik enerjisinin yüzde 22'sini nükleer santrallerden karşılıyor. Çevre Bakanı Norbert Röttgen, nükleer enerjiden vazgeçme kararının ülkeyi sıkıntıya sokmayacağını vurgularken, alternatif enerji planları konusunda ayrıntı vermedi. 
 
Merkel hükümetinden 'U dönüşü'

 Almanya Başbakanı Angela Merkel (sağda) ve Çevre Bakanı Norbert Röttgen
Almanya Başbakanı Angela Merkel (sağda) ve Çevre Bakanı Norbert Röttgen



Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti geçtiğimiz yıl nükleer enerji konusunu masaya yatırmış ve Almanya'nın enerji güvenliği için nükleer santrallerin faaliyet sürelerini 2030'a kadar uzatmıştı.
 
Ancak Japonya'daki Fukuşima nükleer faciası sonrasında Alman kamuoyundan yükselen tepkiler hükümeti zora soktu. Nükleer enerjiye karşı çıkan muhalefetteki Yeşiller, son eyalet seçimlerinde büyük başarı yakalarken, Merkel liderliğindeki CDU büyük oy kaybına uğradı.

CDU geleneksel kalesi Baden-Württemberg eyaletinde Mart ayında yapılan seçimlerde iktidarı kaybederken, 23 Mayıs'ta Bremen'de yapılan seçimlerde de Yeşiller'in gerisine düşerek, üçüncü parti oldu.
 
Nükleer enerji konusunda Alman kamuoyunda artan muhalefet ve bunun sandığa yansıması Hrıstiyan Demokratları politika değişikliğine zorladı. Koalisyonun küçük ortağı liberal Hür Demokrat Parti (FDP), nükleer santrallerin faaliyetlerine son verme konusunda kesin bir tarih belirlenmesine uzun süredir karşı çıkıyordu. FDP, enerji konusunda yaşanabilecek olası krizlere karşı en az iki nükleer reaktörün rezervde tutulması gerektiğini savunuyordu.
 
Almanya'da hafta sonunda 20 kentte düzenlenen nükleer karşı gösterilere yaklaşık  160 bin kişi katılmıştı.
 
© Deutsche Welle Türkçe
DW/dpa/Reuters/AFP, AŞ/BK


Etiketler: insan hakları
nefret