12/06/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Almanya’nın Federal Anayasa Mahkemesi, eşcinsel çiftlerin gelir vergisi konusunda evli heteroseksüel çiftlerle eşit haklara sahip olması gerektiğine hükmetti.

Almanya Eşcinsel Çiftlere Gelir Vergisi Eşitliği Sağlayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Almanya’nın Federal Anayasa Mahkemesi, eşcinsel çiftlerin gelir vergisi konusunda evli heteroseksüel çiftlerle eşit haklara sahip olması gerektiğine hükmetti.
 
Almanya’da eşcinsel birlikteliklere resmiyet kazandıran “medenî birliktelik” (eingetragene Lebenspartnerschaft) yasası kapsamında eşcinsel çiftlerin evli heteroseksüel çiftlerin yararlandığı vergi indirimlerinin dışında tutulması anayasaya aykırı bulundu. Mahkeme kararında “cinsel yönelim nedeniyle eşitsiz uygulama anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır” gerekçesi sunuluyor.
 
Karar Eşcinsel Çiftlere Ne Getirecek?
Almanya’da evli heteroseksüel çiftler vergilendirme konusunda çeşitli avantajlara sahip. Örneğin, eşlerden geliri düşük olan esas alındığından her iki eş de ödemelerini düşük vergi diliminden gerçekleştirebiliyor. Kararla birlikte vergi indiriminden medenî birlikteli eşcinsel çiftler de yararlanabilecek.
 

Eşcinsel çiftlere medenî birliktelik hakkı 2001 yılında Sosyal Demokratlar ve Yeşiller koalisyonu tarafından tanındı. Bu hükümetin 2005 yılında görevden ayrılmasının ardından vergi indirimi ve evlat edinme hakkı Hristiyan Demokratların gündemine gelmedi. Ne var ki Avrupa’da ayrımcılık karşıtlığı konusunda yaşanan gelişmeler hükümetlerin adım atmasını beklemiyor. Bu yüzden de Anayasa Mahkemesi tanınmayan hakların teslimi için müdahale etmek zorunda kaldı.  


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam