20/09/2010 | Yazar: KAOS GL

Almanya’da Angela Merkel hükümetinin nükleer sant

Almanya'da 100 Bin Kişi Nükleere 'Hayır' Dedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Almanya’da Angela Merkel hükümetinin nükleer santrallerin ömrünü uzatmayı öngören planına karşı onbinlerce kişi başkent Berlin sokaklarına çıktı.

Yaşlısından gencine, kadınlardan çocuklu ailelere kadar her yaş grubundan insanlar bugün Berlin sokaklarına çıktı. Nükleer karşıtları ile çevre örgütlerinin çağrısı üzerine gerçekleşen eyleme organizatörlere göre 100 bin, polise göre 37 bin kişi katıldı. Eyleme Yeşiller Partisi, Sosyal Demokratlar (SPD) ve sol parti Die Linke de destek sundu. 

Eylemcileri Berlin’e taşımak için çok sayıda özel tren seferi yapılırken, 150 otobüs kiralandı. Eylemciler nükleer enerjiye karşı “Artık yeter!” yazılı dövizler taşırken, hükümetin nükleer santrallerin yaşam süresini uzatan projesini protesto ettiler.

Muhafazakar-liberal hükümet, 1998-2005 yılları arasındaki eski sosyal-demokrat/yeşiller iktidarı tarafından sivil nükleer için 2022 olarak belirlenen son tarihi uzatmayı öngörüyor. Angela Merkel hükümeti yenilenebilir enerjinin yerine geçmesini beklerken, iklim hedeflerine ulaşmanın tek yolunun nükleer santrallerin ömrünün uzatılması olduğunu savunuyor. 

Hükümetin planına göre 17 nükleer santrallerin ömrü, eskiliklerine göre 8 ila 14 yıl daha uzatılacak. Böylece son reaktör 2010 yılına kadar çalışacak.

Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Almanların yüzde 59’u bu plana karşı çıkıyor. Projenin parlamentoda oylanması gerekiyor. Eylemciler ise bu planın askıya alınmasını istiyor. 


Etiketler: insan hakları
nefret