28/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Almanya genel seçimleri öncesinde eşit evlilik hakkının önemli tartışmalardan biri olması Türkiye medyasında nasıl karşılandı?

Almanya’da aktivistlerin hiç mi payı yok? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Almanya genel seçimleri öncesinde eşit evlilik hakkının önemli tartışmalardan biri olması Türkiye medyasında nasıl karşılandı?

Almanya’da 24 Eylül’de genel seçimler gerçekleşecek. Seçim arifesindeki ülkede eşit evlilik ve eşcinsellerin çocuk sahibi olma hakkı politikacıların gündeminde. Başbakan Angela Merkel eşcinsel evlilikler hakkındaki tutumunu değiştirerek, eşit evlilik hakkının vicdani zeminde yürütülmesi gerektiğini ve parlamentoda bu konuda grup kararı alınmayacağını, vekillerin kendilerinin karar vereceğini ifade etti. Başbakan Angela Merkel’in bu açıklamaları kendi partisi Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) eşcinsel evliliğe tamamen karşı olan politikalarında bir dönüşe işaret ediyor.

Merkel’in bu açıklamaları Türkiye’de yayınlanan gastelerde nasıl yer aldı? Almanya’da eşcinsel evliliğin ve eşcinsellerin çocuk sahibi olmaları önündeki engellerin kalkabileceği gündemi gastelerce nasıl değerlendirildi, birlikte görelim.

Yeşil ışık

Birgün, Haber Türk ve Cumhuriyet Gazeteleri gelişmeyi “Merkel’den Eşcinsel Evliliklere Yeşil Işık” başlığıyla gördü.

BirGün Gazetesi, Merkel’in eşcinsel evlilikler konusunda mecliste grup karan alınmayacağını, milletvekillerinin kendilerinin karar vereceği ifadelerine yer verdi. Cumhuriyet Gazetesi ise “seçim hatırına” vurgusunu haber metninde kullandı ve Cem Özdemir'in eşbaşkanı olduğu Yeşiller Partisi'nin seçim programında eşcinsel evliliğe yer verdiğini, eşit evliliğin Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından da desteklendiğini okurlarıyla paylaştı.

“Eşcinseller de sever”

Denizli Deha Gazetesi, “Merkel de eşcinsellere karşı tutumunu değiştirdi” başlığıyla, açıklamaları seçim öncesi vaatleri olarak değerlendirdi. Gazete Başbakan Merkel’in, eşcinsel çiftlerin de heteroseksüel çiftlerle aynı değerlere bağlılık duyabileceğini ifade ettiği konuşmasına yer verdi.

Akit’in yorumu sabit: “Sapkınlık”

Yeni Akit nefret geleneği bozmadı. “Merkel’den sapkınlığa yeşil ışık” başlığıyla gelişmeyi lanse eden gazete, “Başbakan Angela Merkel sapkınlığı kişisel tercih" olarak yorumladı ve gündeme gelen bu konuyla ilgili grup karan alınması için zorlama yapmayacağını belirtti” cümlelerini kullandı.

Homofobik habere cinsiyetçi başlık

Karabük Meydan Gazetesi, gelişmeyi “Merkel kıvırdı” başlığı ile cinsiyetçi bir ifade kullanarak verdi. Gazete, “Daha önce eşcinsel evliliğe ‘hayır’ diyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, genel seçimler öncesi 180 derecelik bir dönüş yaptı” cümlelerini kullandı. Gazete homofobik haberini, cinsiyetçi bir başlıkla buluşturdu.

Merkel'in açıklamlarının ardından eşcinsel çiftlerin evlilik hakkının ülke gündemine bir kez daha yerleşmesinde yaklaşan seçimlerin payı olduğu açık. Peki CDU'nun eşcinsel evliliklere karşı tutumundaki gelişmede LGBTİ aktivistlerinin mücadelesinin hiç payı yok mu? Almanya’da eşcinsel çiftlerin, 2001 yılında elde ettikleri “tescilli hayat arkadaşlığı” hakkı ile nikâhsız heteroseksüel çiftlerde olduğu gibi ortak soy isim imkânından ya da ölüm-ayrılık hallerinde medeni hakları düzenleyen kanuni çerçeveden faydalanmaya başladığını hatırlatalım. LGBTİ mücadelesinin sonuçlarından biri olan “tescilli hayat arkadaşlığı” eşit evlilik hakkının da önünü açan bir gelişme. Merkel’in ve CDU’nun eşcinsel evlilikler konusunda geldiği noktada mücadelenin önemini bir daha hatırlatmak gerekiyor. Gastelerin gündeminde görünür olmadığı halde...


Etiketler: medya
İstihdam