27/06/2014 | Yazar: Duygu Aloğlu

Berlin’de 21 Haziran’da kutlanan Christopher Street Day’in (CSD) politik olmaktan çıkıp büyük bir parti haline gelmesine yönelik tartışmalar üç ayrı korteji ortaya çıkardı

Berlin’de 21 Haziran’da kutlanan Christopher Street Day’in (CSD) politik olmaktan çıkıp büyük bir parti haline gelmesine yönelik tartışmalar üç ayrı korteji ortaya çıkardı

21 Haziran Cumartesi günü Berlin’deki CDS’deydim. Yüzbinlerce insanın katıldığı yürüyüş, açıkçası bu sene biraz olaylı ve ‘dağınık’tı çünkü Berlin’deki CSD hareketi önemli bir tartışmanın eşiğindeydi bu sene: CDS ne zaman politik olmaktan çıkıp büyük bir parti haline geldi? 21 Haziran öncesinde,  Christopher Street Day’i düzenleyen aynı isimli organizasyon (Berliner CSD e.V.), CSD adı yerine yürüyüşün adının Stonewall Parade olarak değiştirilmesi önerisini sundu. Aylarca süren tartışmalara, CDS’nin yıllar içinde politik duruşunun azalmasının getirdiği rahatsızlık da eklenince bu seneki CDS hareketi dağılma yaşadı. Sonuç 3 ayrı kortej oldu.
Berlin’de Christopher Street Day: LGBTİ Hakları İnsan Haklarıdır!
Organizasyoncu Berliner CDS e.V’yu CDS ile ilgili karar aşamasında demokratik olmamakla ve CDS hareketini politik olmaktan çok ticari bir mantıkla parti haline getirmekle eleştiren çoğu önemli siyasi ve sivil toplum aktörleri, 18 Haziran’da yaptıkları bir açıklama ile bu seneki parade’in içinde yer almayacaklarını, başka bir noktadan başlayarak daha politik bir kortej (Aktionbundnis CSD 2014) düzenleyeceklerini açıkladılar. Berlin Belediye Başkanı Wowereit, farklı partilerin yayınladığı bu bildirinin hareketin geleceği için bir uyarı niteliğinde olduğunu, asıl amacın eşcinsel hakları için birlikte mücadele etmek olduğunu açıklayarak duruşunu belli etti. Söylemek de fayda var, bu seneki CSD’nin motto cümlesi ise “LGBTİ hakları insan haklarıdır”
İlk kortej CSD e.V’nun düzenlediği kortejdi. Parti olarak nitelendirilen bu hareket, 12.30’da Kurfürstendamm’da başladı ve çeşitli caddelerden geçerek Siegessäüle’deki büyük parti ile son buldu.
Saat 12.00’de ise Aktionbundnis CSD yürüyüşü Uganda Büyükelçiliği önündeki protesto ile başladı. Daha önceki CDS organizasyonlarının içinde yer alan Berlinli Lezbiyenler ve Geyler Birliği ve Berlinli Aids-Yardım Birliği gibi önemli aktörler, CSD e.V’nin bu seneki kortejinde yer almak yerine, politik partiler ve sendikalarla birlikte Aktionbundnis CDS 2014 kortejinde yer aldılar. Bu kortej, Rusya Büyükelçiliği’nin önünde de bir protesto yaptıktan sonra saat 14.00 civarında Potsdamer Platz’a geldi. Postdamer Platz’da onları, Homofobiye Karşı Futbol Taraftarları (Fussballfans gegen Homophobie) ve Berlin-Brandenburg Lezbiyen ve Gey Birliği’nin (LSVD) futboldaki homofobiye karşı dikkat çekmek için yaptıkları eylem ve eylem alanında hazırda bekleyen büyük gökkuşağı bayrağı oldu. Benim de karakızıl (gençlerbirliği taraftar grubu) tshirtümle içinde olduğum bu eylem sonrası, gökkuşağı bayrağını aldığımız gibi Aktionsbundnis kortejine dahil olduk. Bayrakla beraber coşku da arttı; bayrağı taşımak için yanımıza gelenler, içtiği içeceği paylaşanlar, dans edenler, şarkı söyleyenler, hep beraber coşku ve heyecanla Aktionsbundnis’in bittiği nokta olan Nollendorfkiez’e geldik.
Üçüncü kortej ise saat 16.00’da Oranienstrasse’de başladı. Seneye dair umudum, gene hep beraber -çok dağılmadan- yürüyüp hep beraber birlikte olmanın coşkusunu yaşamak.
Not: Doğrudan pankart ve kişilerin fotoğrafları izin alınarak çekilmiştir. Ayrıca fotoğraflar, pazarlanırken bilmem kaç megapiksel olduğu söylenen ama gerçekte 1 megapiksel olan  telefon kamerası ile çekilmiştir.

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam