08/10/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Av. Kerem Dikmen, ODTÜ ve İTÜ’de gökkuşağı bayrağının "yasaklı" ilan edilmesini KaosGL.org’a değerlendirdi.

“Amaç, LGBTİ+ toplumunu kriminalize etmek” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Av. Kerem Dikmen, ODTÜ ve İTÜ'de gökkuşağı bayrağının "yasaklı" ilan edilmesini KaosGL.org’a değerlendirdi: Hiçbir yasal temeli yok, tamamen keyfi!

Fotoğraf: Astrid Riecken / Washington Post, 2015

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kulüp şenliğinde gökkuşağı bayraklarının güvenlik tarafından “yasak” olduğu iddia ederek kaldırmaya çalışılmasını, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezuniyetinde taşınan gökkuşağı bayraklarının da “izinsiz” ilan edilerek soruşturmaya konu olmasını Kaos GL Derneği hukuk danışmanlarından Av. Kerem Dikmen’e sorduk.

KaosGL.org’a konuşan Av. Dikmen üniversitelerde gökkuşağı bayraklarına yönelik gelişmelerin LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve keyfi bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

“LGBTİ+’ları görünmeyen bir duvarın arkasına hapsetmeye çalışıyorlar”

Dikmen, “Daha önce Ankara Valiliği’nin yasak kararı ile LGBTİ+ varoluşunun kriminalize edildiğini söylemiştik. Bu ve benzeri kararlarla ‘kriminal’ ilan ettikleri LGBTİ+ topluluğunu, görünmeyen bir duvarın arkasına hapsetmeye çalışıyorlar bu da hak ihlalinin bir diğer boyutu” dedi.

Amaç LGBTİ+’ları kriminalize etmek

Son olarak İTÜ’de öncesinde ODTÜ’de yaşanan ayrımcılığın LGBTİ+ topluluğunu kriminalize etmek amaçlı yapıldığını belirten Av. Dikmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“İTÜ’de Cins Arı kulübünün kampüs içinde açtığı tanıtım standındaki gökkuşağı bayraklarının kaldırılmaya çalışılmasını ODTÜ’deki gelişmelerden bağımsız ele alamayız. ODTÜ’de meşru ve yaygın bir bayrağın soruşturma konusu yapılmasının asıl sebebi toplumun belli bir kesimini gökkuşağı bayrağının suç olduğuna ikna etme çabası. Benzer şekilde İTÜ’de yaşanan olayın da hiçbir yasal temeli yok, tamamen keyfi. Bu yaşanan olayların ortak paydası ayrımcılık boyutunun yanında LGBTİ+ toplumunun kriminalize edilmesi.”

İlgili haber:

SPoD: Gökkuşağı Bayrağı suç unsuru değildir


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam