05/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Amerikan Senatosu, dün yaptığı oylamada çalışma hayatında LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) yönelik ayrımcılığı yasaklayan tasarıyı 30’a karşı 61 oyla kabul etti.

Amerikan Senatosu’ndan ‘LGBT’lere Çalışma Hayatında Ayrımcılığa Son’ Kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Amerikan Senatosu, dün yaptığı oylamada çalışma hayatında LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) yönelik ayrımcılığı yasaklayan tasarıyı 30’a karşı 61 oyla kabul etti. Tasarıya ilişkin bir sonraki ve daha zorlu olması beklenen oylama Temsilciler Meclisi’nde yapılacak.
 
Çalışma Hayatında Ayrımcılık Karşıtı Yasa (ENDA) olarak bilinen tasarıda çalışanların ırk, cinsiyet, din, ulusal köken, engellilik ve yaş temelli ayrımcılığa karşı korunmasının yanı sıra cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı da korunması öngörülüyor. Yasa haline gelmesi durumunda çalışma hayatında kişinin gerçek ya da varsayılan cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği üzerinden ayrımcılık yapmak yasaklanacak.
 
LGBT’ler Çalışma Hayatında da Eşitlik İstiyor
Başkan Obama da tasarının en büyük destekçilerinden. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını kadınlara, dinsel ve etnik azınlıklara yapılan ayrımcılığa benzeten Obama, “Tasarı Kongre’den geçtiğinde, yasalaşması için imzamı vereceğim ve ulusumuz gelecek kuşaklar için daha adil ve daha güçlü olacak,” dedi.
 
LGBT’lere çalışma hayatında federal düzeyde yasal güvence sağlayacak tasarı küçük işletmeler, dini kurumlar ve orduyu kapsamıyor. ABD’de hâlihazırda 21 eyalette lezbiyen ve gey çalışanları, 17 eyalette ise trans çalışanları ayrımcılığa karşı koruyan yasalar bulunuyor.
 
Türkiye’de ise çalışma hayatını düzenleyen yasalarda LGBT’ler tamamen görmezden geliniyor. Sosyal Sigortalar Yasası, yeni Sosyal Güvenlik Yasası, Sendikalar Yasası ve 4857 sayılı İş Yasası cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına dair herhangi bir düzenleme içermiyor.
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam