29/08/2019 | Yazar: Yücel Tekin

Yunanistan’ın başkenti Atina’da çoğunlukla mülteci ve LGBTİ+ların yaşadığı Exarchia Mahallesi’ne operasyon sürüyor.

Anarşist mahalle Exarchia’ya saldırılar sürüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yunanistan’ın başkenti Atina’da çoğunlukla mülteci ve LGBTİ+ların yaşadığı Exarchia Mahallesi’ne operasyon sürüyor.

Exarchia sokaklarından

Yunanistan mücadele ve özgürleşme tarihinde büyük yeri olan başkent Atina’daki Exarchia Mahallesi’nde 26 Ağustos Pazartesi sabahı polisin gerekleştirdiği operasyon sonrası gerilim artarak devam ediyor.

Yaşanan mülteci krizi ile birlikte savaş bölgelerinden kaçan pek çok insanın Avrupa’daki ilk durağı olan Exarchia Mahallesi, pek çok yoksula, evsize, politik mültecinin yanısıra LGBTİ+’lara da evsahipliği yapan bir konumda yer almakta.

Medya ve yeni sağcı hükümet mahalleyi kriminalize etmeye çalışıyor

Mahalle LGBTİ+’lar için sadece bir barınma alanı olmaktan ziyade özgürleştirilmiş ortamı ile de herkesin nefes aldığı bir alan. Bununla birlikte, anarşistlerin hakimiyet sağladığı bu bölge uzun bir  süredir medya ve yeni sağcı hükümet tarafından kriminalize edilmeye çalışılıyor. Hafta başında gerçekleştirilen operasyon sonrası mahalledeki kuşatmaya karşı gerçekleştirilen protestolar ve polise yönelik saldırılar mahalle sakinleri için yeni bir sürecin işaretleri olarak da yorumlanmakta.

Polis Exarchia sokaklarında 

Geçtiğimiz Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde polis kuvvetleri Exarchia Meydanı çevresindeki tüm sokakları kapattı ve bazı işgal evlerine müdahale etti. Operasyon bir savcı eşliğinde yapıldı ve mahallenin giriş-çıkışları kontrol altına alınarak 4 işgal evine girildi. Polis kuşatmasının devam ettiği mahallede 130'dan fazla işgal evi için tahliye başvurusu yaptığı belirtiliyor.

İşgal edilen evlerin ikisi Spyrou Trikoupi Caddesi'nde, ikisi Assimaki Fotila Caddesi'nde, dördüncüsü ise Kalidromiou Caddesi'nde. Polisin seçtiği evlerin mültecilerin yaşadığı ve onlarla dayanışma örgütleyen grupların etkin olduğu evler olması, yeni hükümetin seçim vaatlerinden olan ‘Exharcia mahallesini temizleme ve mülteci sorunu ile etkin mücadele’ politikalarının gelişerek süreceğinin işareti olarak yorumlanmakta.

Syriza başlattı yeni hükümet sürdürüyor

Syriza hükümetinin son aylarında başlayan işgal evlerine karşı saldırıların yeni sağ hükümetle birlikte daha yaygın ve kapsamlı bir müdahale sürecinin başladığını gösteriyor.

Exarchia sokaklarından

Polis tarafından tahliye edilen dört evden üçü çoğunlukla Suriyeli ve Afrikalı göçmenler tarafından kullanılan işgal evleriydi. Girilen evlerden gözaltına alınan kişi sayısı 159 ve bu sayının içinde çocuklar da bulunmakta. Polis, kimlik doğrulama amacı ile gözetim altında tutulan mültecilerin yasadışı olarak ülkede bulunanlarının sınır dışı işlemlerinin yapılacağını belirtmekte. Şu ana kadar gözetim altında tutulan mülteciler toplu olarak bir merkezde bekletilmekte.

Bir süredir mahallede huzursuzluk ve gerginliğe yol açan yeni politikaların, bu beklenen müdahaleyle birlikte yerini daha şiddetli çatışmalara bırakmasından endişe ediliyor. Vatandaşları Koruma Bakanlığı'nın yeni liderliği, mahalleye savaş açmış görünmekte.

İçerisinde eşcinsel ve queer birey/topluukların da yer aldığı pek çok girişimin yeni sağ hükümetin bu saldırı poltikalarına karşı nasıl bir yanıt vereceğini ise önümüzdeki günler gösterecek.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam