18/11/2008 | Yazar: Barış Sulu

Anayasaya cinsel yönelim eklensin talebimizi ilk kez 1 Mayıs’ta alanlarda atmıştık. Sonrasında bu talep özellikle Türkiyeli Eşcinseller Buluşması Güztanbul-2002’de Kaos GL ve Lambdaistanbul tarafından ortak talep olarak kamuoyuna sunuldu.

Anayasaya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eklensin! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Anayasaya cinsel yönelim eklensin talebimizi ilk kez 1 Mayıs’ta alanlarda atmıştık. Sonrasında bu talep özellikle Türkiyeli Eşcinseller Buluşması Güztanbul-2002’de Kaos GL ve Lambdaistanbul tarafından ortak talep olarak kamuoyuna sunuldu.

KAOS GL - 23/10/2008

Umut Güner - Ankara

Türk Ceza Kanunu değişim sürecinde TCK Kadın Platformu ile Lambdaistanbul ve Kaos GL TCK’nin ayrımcılığı yasaklayan maddesine cinsel yönelim eklenmesini talep ettiler. Adalet Alt Komisyonunda kadınların ve eşcinsellerin talepleri karşılığını buldu. Ve ilke kez Kaos GL ve Lambdaistanbul kamu otoriteleri ile doğrudan iletişime geçme süreci bu aşamada başladı.

Türkiyeli eşcinseller TBMM’den Adalet Alt Komisyonu milletvekillerinden randevu talep ederek meclise gittiler ve taleplerimiz dinlendi. Sonraki süreçte cinsel yönelim maddesi anayasa eklenmedi. Bu zaman içinde aynı zamanda 2005 yılında dernekleşme süreçlerine başlayan LGBTT örgütler bu süreç içinde dernekler masasının ‘Genel ahlak ve Türk aile yapısına aykırı dernek kurulamaz’ gerekçesiyle kapatılmak istendi.

Evet, anayasanın eşitlik maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerinin eklenmesinin neden gerekli olduğunu bir kez daha görmüştük. Şu andaki süreçte Lambdaistanbul davası halen devam ediyor. Aynı tüzükle Ankara’da iki dernek, Bursa’da bir dernek faaliyetlerine ‘genel ahlak’ ifadesine takılmadan devam ederken ‘Kültür başkenti İstanbul’da LGBTT derneği ahlaka aykırı bulunuyor.



Sivil anayasa süreci ile birlikte toplumun her kesimini dinleyeceğini söyleyen AKP, eşcinselleri dinlemeyeceğini Anayasa Komisyonu başkanının açıklaması ile üç kez bize ezber etti. Eşcinsellerin taleplerini bu yüz yıl için erken bulan AKP’li Kuzu bir yüz yıl beklememizi istedi.

LGBTT örgütler olarak bu süreç içinde beklemek yerine eşit vatandaşlar olarak eşit haklara sahip olduğumuzun altını çizmek için faaliyetlerimize devam ettik. Sivil toplum örgütlerinin bu alanda yaptığı bütün çalışmalara elimizden geldiğince destek olmaya ve taleplerimizi dile getirmeye çalıştık. Özellikle sivil toplum örgütlerine yönelik yaptığımız mektup çalışmasında bize destek olmalarını taleplerimizin kendi talepleri arasında yer vermelerini istedik. Lambdaistanbul’un başlattığı imza kampanyasını LGBTT Hakları Platformu olarak üstlendik ve toplanan 5200 imzayı 23 Ekim 2008 günü meclise sunduk. Meclise gitmeden önce özellikle Adalet Komisyonu, Anayasa Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu üyelerine açık çağrıda bulunduk. Bunun yanında bütün milletvekillerini TBMM’ye geleceğimizden haberdar ettik. Sadece Sebahat Tuncel bizi kapıda karşıladı ve basın açıklamamıza destek oldu. Meclis Anayasa Komisyonu’na dilekçemizi verirken yanımızda yer aldı.

Bunun yanında, Amargi Kadın Dayanışma Kooperatifi, Gökkuşağı Kadın Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kader, Filmmor Kadın Kooperatifi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Şahmaran Kadın Dayanışma ve Araştırma Merkezi, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Ankara Kadın Platformu, Ankaralı Feministler, Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Emekçi Hareket Partili Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüeller LGBTT Hakları Platformu’nun düzenlediği eylemi desteklediklerini dile getirerek basın açıklamamıza destek oldular.

Etiketler: yaşam
nefret