03/07/2006 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul’un ‘Eşcinsel Onur Haftası’ etkinlikleri içinde dağıttığı Hormonlu Domates Ödülleri sahiplerini buldu. Medya, sinema-TV, siyaset dünyasında yılın en homofobik ismine verilen ödüllerin sahipleri törende yine yoktular.

Lambdaistanbul’un ‘Eşcinsel Onur Haftası’ etkinlikleri içinde dağıttığı Hormonlu Domates Ödülleri sahiplerini buldu. Medya, sinema-TV, siyaset dünyasında yılın en homofobik ismine verilen ödüllerin sahipleri törende yine yoktular.

Kaos GL

Lambdaistanbul, ödülü kazananları açıklamadan önce bir de basın açıklaması yaptı:

‘Tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de ‘sapık’, ‘çürük’, ‘teşhirci’ ya da ‘hastalıklı’ olmadığımızı kamuoyuna haykırmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Maalesef her gün bize bu yakıştırmalar yapıldığı için bunu haykırmak zorundayız. Eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüellerin varlıkları yok sayılmaya ya da varlıkları yok edilmeye çalışıldıkça biz sokaklara çıkıp varlığımızı kanıtlamaya devam edeceğiz.
Maalesef geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de kimi kişi ve kurumlar, yaptıkları konuşmalarla ya da aldıkları kararlarla eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüellere saldırmaya devam ettiler. Hepinizin kabul edeceği gibi bu saldırıların temelinde toplumun insanlara dayattığı eşcinsel düşmanlığı yatmaktadır. Bu düşmanlık gün geçtikçe şiddet tohumları serpmektedir. Bunu göremeyen çoğu kişi ve kurum insan haklarını çiğneyerek toplumu eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüellere kışkırtmaktadır. Dolayısıyla bu kişiler ve kurumlar şiddet çığırtkanlığı yapmaktan çekinmemektedirler.
Geçtiğimiz sene toplumun dikkatini bu düşmanlığa çekmek için Hormonlu Domates Homofobi Ödülleri dağıtmaya karar vermiştik. Bu sene de bu ödülleri vermeye devam etmek zorundayız. Devam etmek zorundayız, çünkü toplumdaki eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel düşmanlığı devam etmektedir. Keşke böyle bir düşmanlık olmasaydı ve biz de böyle bir ödül vermek zorunda kalmasaydık.
Bu sene, 2. Hormonlu Domates ödüllerini kazanmayı hak eden kişi ve kurumlar internet sitemizdeki oylama sonucunda belirlendi. 709 kişinin verdiği oylar sonucunda Hormonlu Domatesler’in kimlere gideceği belirlendi.’

Hormonlu Domates Ödülleri’nin bu yılki sahipleri ise şöyle:

Medya alanında Ali Murat Güven, Selahattin Duman ve Şükrü Kanber gibi güçlü rakiplerini geride bırakan isim Betül Aşık oldu. Betül Aşık, eşcinselleri ‘sefil yaratıklar’, ‘hilkat garibeleri’ olarak tanımladığı ve toplumu eşcinsellere yönelik kışkırttığı için basın dalındaki hormonlu domatese aday gösterilmişti. 301 kişi Betül Aşık’ın bu ödülü daha çok hak ettiğini düşünmüş.

Kurumlar dalında ise üç kurum ödüle hak kazandı. Ankara, Bursa ve İstanbul valilikleri,
Kızılay, TSK, RTÜK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Şişli Emniyet Müdürlüğü’nün aday olduğu listeden Ankara, Bursa ve İstanbul Valilikleri yılın en homofobik kurumları seçildiler. Ankara ve Bursa Valilikleri, bu şehirlerde yer alan eşcinsel, biseksüel, travesti ve transeksüel derneklerini ahlaka ve hukuka aykırı bularak savcılığa başvurmuştu. İstanbul Valiliği ise Lambdaistanbul’un tüzüğünü aynı gerekçelerle uygun bulmadı.

Sinema/TV dalının adayları da güçlüydü. Alişan, Kadir İnanır ve Oktay Kaynarca. Yılın en homofobik oyuncusu ise %38 oyla Alişan seçildi. Alişan oynadığı gey rolünü unutturmak için ‘esaslı’ bir tecavüz sahnesi çekmek zorunda olduğunu söylemişti.

Ve son adaylar da siyasetçilerdi. Bu daldaki iki aday Ayhan Zeynep Tekin Börü ve Ertan Yülek’ti. 481 kişi, Ayhan Zeynep Tekin Börü’nün en homofobik siyasetçi olarak Hormonlu Domates alması gerektiğini düşünmüş. AKP Adana Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü "O Bir Hanımefendi" yarışmasını "eşcinselliğe özendiren" ve "Türk milletinin etik değerlerine zıt" olarak yorumlamış ve bu konuda kampanya başlatmıştı.

Lambdaistanbul, ödül alamayan isimlere üzülmemelerini de söyledi: ‘Ödülü alamayanlar ise hiç üzülmesinler çünkü kendileri de ödül almış kadar homofobiktirler. Sonuçta Hormonlu Domates almaya aday olmak da önemli bir homofobi göstergesidir. Dolayısıyla, aynı kendini eleştirme ve dönüştürme süreci ödül alamayanları da beklemektedir. Umarız bu Hormonlu Domatesler, ödül sahipleri ve adayları için homofobilerini kırmaları yönünde önemli bir adım olurlar.’


Etiketler: yaşam
nefret