25/09/2015 | Yazar: Hakan Özkan

2-4 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek olan Filmekimi’nde yer alan LGBT temalı filmleri ve Ankara için film önerilerini sizin için topladık.

Ankara Filmekimi’nde ne izleyelim? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2-4 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek olan Filmekimi’nde yer alan LGBT temalı filmleri ve Ankara için film önerilerini sizin için topladık.

İKSV (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) tarafından Ekim ayında düzenlenen ve önemli filmlerle seyirciyi buluşturan Filmekimi bu sene de güçlü bir programla karşımıza çıkıyor.  

Bizi “Sonbahar depresyonundan kurtaracak” Filmekimi, bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Bursa ve Edirne de yapılacak.

Filmekimi Ankara Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda 2-4 Ekim’de; İzmir Karaca Sineması’nda 9-12 Ekim’de; Trabzon Atapark Avşar Sinemaları’nda 16-18 Ekim’de; Bursa Cinetech Korupark Sinemaları’nda 23-25 Ekim’de ve Edirne Cinemarine Sinemaları Margi Outlet’te 23-25 Ekim’de gerçekleşecek.

Filmekimi'nde üç LGBT temalı film yer alıyor

Filmekiminde bu sene 3 tane LGBT temalı film yer alıyor. Carol, Uzaktan ve Aşka Özgürlük isimli filmlerden, Uzaktan ve Carol Ankara Filmekiminde gösterilecek.

Uzaktan / Desde Alla 

Yönetmen:  Lorenzo Vigas

13 Eylül'de tamamlanan Venedik Film Festivali'ne katılan ilk Venezüella filmi olan Uzaktan, bu yıl festivalin en büyük ödülü olan Altın Aslan'ı kazanarak çifte başarıya imza attı. Çektiği ilk uzun metrajlı filminde yönetmen Lorenzo Vigas, aynı zamanda çete üyesi olan bir jigoloyla zengin bir yaşlı adam arasındaki imkânsız yakınlaşmayı anlatıyor. Filmin başarısı, cinsel maceralar üzerinden Venezuela'nın başkenti Caracas'taki sosyal karmaşanın da benzersiz bir manzarasını ele almasından kaynaklanıyor. “Bu ödülü benzersiz ülkem Venezüella'ya adamak istiyorum” diyen yönetmen Vigas şöyle devam ediyor: “Bazı sorunlarımız olabilir, ama konuşarak hepsini aşabileceğimize inanıyorum.” Venedik ana yarışma jürisinin başkanlığını, Oscar'lı Yerçekimi filmi geçen yıl gösterilen Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron üstlenmişti. Başroldeki Alfredo Castro, yine Filmekimi programındaki The Clubfilminde de rol alıyor.

Ankara için gösterim:

4 Ekim Pazar 21:30 Büyülü Fener Sineması-Salon 1

Carol  

Yönetmen:Todd Haynes

Suç ve gerilim romanlarının usta yazarı Patricia Highsmith’in kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı 1952 tarihli romanı, 11 yıllık bir yapım sürecinden sonra beyazperdede. Amerika’da insan ilişkilerinin karanlık yüzüne bakan yönetmen Todd Haynes, şahane kadrosu ve olağanüstü sanat tasarımıyla yılın bu en çok övülen filminde 1950’lerin New York’unda iki kadının yasak aşkını anlatıyor.  Tezgâhtarlık yapan ve başka bir hayat düşleyen Therese, yürümeyen evliliğinden bunalmış çekici Carol ile tanışır. Birbirlerine iyice bağlanmışlarken ilişkileri ortaya çıkınca her şeyi artlarında bırakıp yollara düşerler.

Ankara için gösterim:

2 Ekim Cuma 21:30 Büyülü Fener Sineması-Salon 1

4 Ekim Pazar 13:30 Büyülü Fener Sineması-Salon 1

Aşka Özgürlük / Freeheld

Yönetmen:Peter Sollett

Beyazperdeye Philadelphia’nın senaristi tarafından uyarlanan Aşka Özgürlük, Laurel Hester ile Stacie Andree’nin gerçek aşk hikâyesiyle eşitlik, adalet ve medeni haklar mücadelesini anlatıyor. Takdir belgeli bir kadın komiser olan Laurel, kendisine dördüncü evrede kanser teşhisi konduğunda tazminatını eşi Stacie’ye devretmek ister. Ne var ki bölge yetkilileri bu talebe karşı çıkar. Tuttuğunu koparan bir dedektifle bir aktivist Laurel ile Stacie’nin yanında yer alarak hem emniyet mensuplarını hem de sıradan vatandaşları harekete geçirecektir. Hem kişisel hem de siyasal bir mücadeleyi ele alan bu dokunaklı cesaret hikâyesi ilk gösterimini Eylül ayında Toronto Film Festivali’nde yaptı.

Ankara Filmekiminde gösterilmeyecek filmin İstanbul’daki gösterimleri şöyle:

06 Ekim Salı 13.30 Feriye Sineması

09 Ekim Cuma 16.00 Rexx Sineması

10 Ekim Cumartesi 16.00 Beyoğlu Sineması

11 Ekim Pazar 19.00 Feriye Sineması

Ankara’da düzenlecek Filmekimi gösterimlerinde dikkat çeken diğer filmler şöyle:

The Lobster

Yönetmen: Yorgos Lanthimos

 2015 Cannes Jüri Ödülü, Kuir Palmiye–Mansiyon

Köpek Dişi, ardından Attenberg ve Alpler’de toplumsal kodları yıkarken akıllarımızı karıştırmayı alışkanlık haline getiren Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos, ülkesi dışında çektiği ilk filmi The Lobster’da izleyiciyi distopik bir geleceğe götürüyor. Hollywood yıldızlarını oyuncu kadrosunda bulunduran The Lobster, bekâr olmanın yasadışı olduğu, bu suçu işleyenlerin, seçtikleri bir hayvana dönüştürüldüğü bir dünyada geçiyor. Karısı tarafından terk edilen çaresiz bir adam tuhaf, gerçeküstü, sıra dışı, huzursuz edici kuralların hüküm sürdüğü bu toplum düzenine ayak direyecektir.

Ankara için gösterim:

3 Ekim Cumartesi 16.00 Salon 1

Gençlik/Youth

Yönetmen: Paolo Sorrentino

Paolo Sorrentino’nun Roma’ya aşk mektubu Oscar’lı Muhteşem Güzellik’ten sonra çektiği Gençlik, kayıp zamana, kaçırılan fırsatlara ve kaçıp giden sevgililere bir aşk mektubu. Mizahi yaklaşımı da esirgemeyen Gençlik, Michael Caine’in canlandırdığı besteci Fred ile Harvey Keitel’in canlandırdığı yönetmen arkadaşı Mick’i tatilleri boyunca izliyor. İki yaşlı adam, İsviçre’de lüks bir spa tesisinde ölüm, yaşlılık, sanatçılar, prostat, Miss Universe ile gençlik anılarından söz ediyor, kendilerini ve hayatı gözden geçiriyorlar. Cannes’da Altın Palmiye için yarışan Gençlik, Sorrentino’nun alâmetifarikası ilginç kamera açıları, çarpık yüzler, muhteşem müzikler ve stilize görseller geçidiyle yine nefes kesici bir seyirlik sunuyor.

Ankara için gösterim:

3 Ekim Cumartesi 19.00 Büyülü Fener Sineması Salon 1

Son Efsane/ The Program

Yönetmen: Stephen Frears

Spor tarihinin en büyük skandalının perde arkasını gözler önüne süren Son Efsane, Tour de France’ı yedi kez kazanan Lance Armstrong’un yükselişi ve düşüşünü anlatıyor. Spor dünyasının en büyük (ve en zengin) kahramanlarından biri olarak emekli olan Armstrong’un karizması ve yeteneği, spor yazarı David Walsh’ın dikkatini çeker. Walsh’ın dikkatini çeken başka şeyler de vardır, fakat gazeteci bu sert iddiaları yüzünden dışlanır. Armstrong’un gerçek yüzü ancak yıllar sonra ortaya çıkacaktır. Walsh’ın Yedi Ölümcül Günah adındaki kitabından sinemaya aktarılan Son Efsane, ilk gösterimini Eylül ayında Toronto Film Festivali’nde yaptı.

Ankara için gösterim:

4 Ekim Pazar 11.00 Büyülü Fener Sineması Salon 1

Biletler 28 Eylül’de satışta

İstanbul için satışları başlayan Filmekimi’nin Ankara biletleri 28 Eylül Pazartesi günü saat 10:30’da satışa çıkacak. Biletix’ten ve Büyülü Fener gişelerinden alınacak biletler 14 liradan, indirimli olarak 12 liradan satılacak.

Kampanyalar, program ve diğer filmler hakkında detaylı bilgiye şu adresten ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam