18/02/2019 | Yazar: Kaos GL

NotaBene Yayınları’ndan çıkan bell hooks’un “hep aşka dair” kitabı Ankara Kitap Fuarı’nda tartışıldı.

Ankara Kitap Fuarı’ndan: hep aşka dair Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

NotaBene Yayınları’ndan çıkan bell hooks’un “hep aşka dair” kitabı Ankara Kitap Fuarı’nda tartışıldı: Neyin adı aşktır ya da değildir?

NotaBene Yayınları, Ankara Kitap Fuarı’nda bell hooks’un “hep aşka dair” kitabını tartışmak için panel düzenledi.

16 Şubat’taki panelde Kaos GL Akademik ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü Aylime Aslı Demir ve Ali Orhan Yılmaz konuştu.

Kime-neye aşık olunabilir?

Aylime Aslı Demir, aşkı bireyin kendini gerçekleştirmesinin, bireylerin eşitlik, adalet, özgürlük ve dayanışma temelli bir aradalığı olarak kurulması gereken toplumun tinsel, düşünsel ve edimsel gelişiminin biricik yolu olarak gören hooks’un kitabı “Hep aşka dair” deki “aşk”ı sorunsallaştırdı.

Demir, “Kime-neye aşık olunabilir? Nasıl aşık olunur? Neyin adı aşktır ya da değildir? Aşık kime denir?” soruları etrafında Cinsiyet – Toplumsal Cinsiyet –Arzu arasında var olduğu düşünülen bağın nasıl normatif bir akışla düzenlendiğini, devrimci arzunun ise öngörülemez olasılıklara ve potansiyellere açılabileceğini ve bu normatif düzeni bozma potansiyelini aktardı.

Dostluk modeli

Ali Orhan Yılmaz, bell hooks’un “hep aşka dair” eserinde, sevginin kişilere zarar verici yanı olan edilgenlik hüviyetine feminist bir müdahalede bulunarak, aktif ve yapıcı karakter kazandırmaya çabaladığını hatırlattı.

Ali Orhan Yılmaz, bu yaklaşıma Luce Irigaray’ın “i love to you” adlı metninde, “to” dolayımının sevilen kişiye karşı eleştirel mesafeyi sevgiyle koruma önermesine ek yaptı ve yeni bir demokrasi modelinin imkanını aradı. Yılmaz konuşmasında, liberal demokrasinin krizine karşı geliştirilen “rasyonel” konsensüs modellerini kapsayıp onları sevginin yeni biçimiyle kuşatan “dostluk modeli”ni önerdi.

Kaos GL, Ankara Kitap Fuarı’nda

Kaos GL ve KaosQ+ dergileri bu yıl 15 – 24 Şubat tarihleri arasında açık olan Ankara Kitap Fuarı’nda.

ATO Congresium'da gerçekleşecek Ankara Kitap Fuarı'nda, NotaBene Yayınları’nın bulunduğu A-803 no' lu standda Kaos GL ve KaosQ+ dergileri ile “Queer Seri” kitapları her yıl yarım milyon ziyaretçiye ulaşan Ankara Kitap Fuarı’nda sizleri bekliyor.

Fuar’a gidemezsem, dergiye nasıl ulaşırım?

KaosQ+ dergisine birçok kitabevinden, online kitap sitelerinden ulaşabilir veya abone olabilirsiniz. Abone olmak için semih@kaosgl.org adresine mail atmak yeterli.

Dergiye; online aboneler dergi websitesinden ulaşabilir. Basılı halini edinmek isteyenler kitapçılardan yeni sayıyı satın alabilirler. Dergiyi internetten satın almak için ise NotaBene yayınları ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili haber:

Türkiye’de queer yayıncılık: NotaBene ve Kaos GL’nin “Queer Seri”si nasıl başladı?

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam