09/10/2017 | Yazar: Aslı Alpar

‘Heteroseksist bir toplumda LGBTİ+’ların kişisel hikâyesi ve günlük yaşamı da haber olabilir’

Ankara Medya Okulu: ‘Haber yapıyoruz ayol!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Heteroseksist bir toplumda LGBTİ+’ların kişisel hikâyesi ve günlük yaşamı da haber olabilir”

Kaos GL Medya Okulu’nun Ankara ayağı 8 Ekim Pazar günü, Ankara’nın farklı üniversitelerinde okuyan öğrenciler ve LGBTİ+ aktivistlerinin katılımıyla gerçekleşti.

KaosGL.Org editörü Yıldız Tar’ın sunumu ile Medya Okulu’nda haberin unsurları ve hak temelli habercilik oturumları yer aldı. Programda ayrıca katılımcıların haber yazdığı bir atölye de gerçekleşti.

“Kişisel hikâyeleri, günlük yaşamı anlatmak da haberdir”

Yıldız Tar, Ankara Medya Okulu’nun ilk oturumunda, “haber nedir”, “haberin temel unsurları nelerdir” sorularını yanıtladı ve KaosGL.Org’un yayın politikasını anlattı.

Tar, “Ana akımda medyada haber dediğimizde, siyaset ve magazin haberlerinin ağırlıklı olduğunu görüyoruz. KaosGL.Org’da sadece bu haberler yer almaz. Bu haberlerle birlikte LGBTİ+ aktivistlerinin günlük uğraşı, mücadelesi de haber olabilir. Çünkü heteroseksizmin egemen ve nefret söyleminin bu kadar yaygın olduğu bir toplumda LGBTİ+’ların günlük yaşantısı da bahsedilmeye, haber yapılmaya değerdir. KaosGL.Org’da LGBTİ+’ların kişisel hikâyeleri, günlük yaşamları ve mücadeleleri de yer alır” ifadelerini kullandı.

“Hak ihlalini haber yaparken ayrımcılığa uğrayan kişinin hakları da hatırlatılmalı”

İkinci oturumda Tar, hak temelli haberciliğin ilkelerine değindi. Hak ihlallerini görünür kılmanın, hak temelli habercilik için yeterli olmadığını, ihlalleri görünür kılmak için haber yaparken diğer yandan hak ihlaline uğrayan kişilerin mevcut haklarını, yaşadıkları ihlale karşı neler yapabileceklerine de vurgu yapmak gerektiğini belirtti.

Atölyenin son oturumunda katılımcılar, nefret söylemi içeren üç ayrı haberi hak temelli bakış açısıyla yeniden kurgulayıp, yazdı.

Medya Okulu 15 Ekim’de Bursa’da 28 Ekim’de İstanbul’da

Kaos GL Medya Okulu, KaosGL.org ve Kaos GL Dergisinin gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ+’ları kendi hikâyelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için düzenleniyor.

Bursa’da Medya Okulu 15 Ekim Pazar günü gerçekleşecek. Bursa Özgür Renkler Derneği ve Kaos GL Derneği’nin ortaklaşa yapacağı Medya Okulu’nda KaosGL.org editörleri Aslı Alpar ve Yıldız Tar yer alacak. Yıldız Tar, temel haber yazım tekniklerini aktaracak, Aslı Alpar ise medyada ayrımcı söylemi izleme ve değiştirme üzerine konuşacak.

Bursa Medya Okulu’na başvuru için tıklayınız.

Medya Okulu 28 Ekim’de ise İstanbul’da olacak. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD) ile Kaos GL Derneği’nin ortaklaşa yapacağı Medya Okulu KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar’ın temel haber yazım teknikleri sunumuyla başlayacak. Ardından CŞMD’den Pınar Büyüktaş, “Dilimizi Dönüştürüyoruz: Cinsel Şiddet Alanında Hak Temelli Habercilik” projelerini aktaracak. Cinsel şiddet alanında hak temelli haberciliğin nasıl olabileceğini anlatacak.

İstanbul Medya Okulu’na başvuru için tıklayınız.


Etiketler: medya
İstihdam