20/05/2016 | Yazar: Yıldız Tar

‘Bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği için yürüyüşün yapılmasını uygun bulmuyoruz.’

Ankara Valiliği Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ün güvenliğini sağlamayı reddetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ün güvenliğinin sağlanmasına ilişkin Kaos GL Derneği’nin başvurusuna Ankara Valiliği’nden yanıt geldi: “Bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği için yürüyüşün yapılmasını uygun bulmuyoruz.”

Kaos GL Derneği’nin 2008 yılından beri 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla yaptığı yürüyüşe ilişkin Ankara Valiliği’ne yaptığı başvuruya yanıt geldi.

Dernek, 22 Mayıs Pazar günü yapılmak istenen yürüyüşte gereken önlemlerin alınması için Valilik’e dilekçe verdi.

Kaos GL, güvenlik sağlanması için Valilik’e başvurdu

17 Mayıs’ın dünyada 130’un üzerinde ülkede kutlandığını, Türkiye’de ise 2006 yılından beri Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla etkinlikler yapıldığını, yürüyüşlerde ise herhangi bir sorun yaşanmadığını hatırlatan Kaos GL dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkarmıştır. LGBT’lerin maruz kaldığı nefret, ayrımcılık ve hak ihlallerine kamunun, yetkililerin, medyanın, politikacıların dikkatin çekmek için 2004 yılından beri dünyanın çeşitli yerlerinde Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün olarak kutlanmaktadır. Şu anda 17 Mayıs dünyada 130’un üzerinde ülkede kutlanmaktadır. Müvekkil Dernek 2006 yılından bu yana Mayıs ayında 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün kapsamında Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’yı organize etmektedir. Bu kapsamda çeşitli etkinlikler, atölyeler, uluslararası katılımcıların olduğu konferans ve etkinliklerin sonunda Homofobi Karşıtı Yürüyüş gerçekleştirilmektedir.

“Bu yıl da bu kapsamda çeşitli atölyeler, etkinlikler ve iki günlük uluslararası konferans düzenlenecektir, ardından 22 Mayıs 2016 Pazar günü saat 15.00-18.00 saatleri arasında Kurtuluş Kavşak’tan hareketleZiya Gökalp Caddesi, Aksu Caddesi, Libya Caddesinin kesiştiği Kolej Kavşağı arasında Homofobi Karşıtı Yürüyüş/açık hava toplantısı gerçekleştirilecek, basın açıklaması yapıldıktan sonra sona erecektir. Homofobi Karşıtı Yürüyüş her yıl Ankara içinde yapılan tek kapsamlı LGBT yürüyüşüdür. 2006 yılından bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmamıştır.

“Son dönemde yaşananlar dikkate alındığında bu yıl da yürüyüşün sorunsuz olarak tamamlanması için gerekli önlemlerin alınması talep olunur.”

Valilik’ten ‘provokasyon ve hassasiyet’ açıklaması

Ankara Valiliği derneğin gerekli önlemlerin alınması talebine verdiği yanıtta “birtakım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplantıya katılacak olan grup ve şahıslara yönelik olarak bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği bildirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Valilik, yürüyüşün düzenlenmemesini uygun bulduklarını söyledi.

“Bu karar hukuk dışıdır”

Kaos GL Derneği adına Valiliğin yanıtına ilişkin açıklama yapan Av. Hayriye Kara, “Aslında önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı Anayasa’da güvence atına alınmıştır. Bu sene son olaylar nedeniyle özellikle güvenlik tedbirlerinin alınması için bildirimde bulunduk ancak Valilik tarafından yapılacak yürüyüşün uygun görülmediği tarafımıza bildirildi” dedi.

Kara; Ankara Valiliği’nin yürüyüşe ilişkin kararını şöyle değerlendirdi:

“Bu engelleme hukuk dışıdır, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa başta olmak üzere, gösteri yürüyüşlerini düzenleyen tüm mevzuata ve konuya ilişkin yüksek mahkeme kararlarına aykırıdır. Valilik somut bir tehditten bahsetmemiş sadece yapılacak olan gösteriye ‘bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği’ni belirtmiştir. Bu kesimlerin kimler olduğu, Valiliğe ya da Emniyete ulaşan somut bir tehdit olup olmadığı tarafımıza tebliğ edilen yazıda belirtilmemiştir. Kaldı ki böyle bir tehdit olsa dahi gösterinin barışçıl bir şekilde tamamlanması devletin yükümlülüğüdür. Ankara Valiliği her türlü önlemi almakla yükümlüdür.”

“Ankara Valiliği her yıl yapılan yürüyüşün güvenliğini sağlamak yerine engellemeyi tercih etti”

Kaos GL Derneği’nden yapılan açıklamada ise 2008’den beri yapılan yürüyüşün bu sene güvenlik dolayısıyla yapılmayacağı belirtildi, Valilik’in LGBTİ’lerin, homofobi ve transfobi karşıtlarının güvenliğini sağlayamayacağını söylemesi eleştirildi:

“2006 yılında başlayan Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün ve 2008 yılında Meclis’e yürüyüş ile başlayan Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ü son dönemde yaşananlardan dolayı güvenlik gerekçesiyle bu sene yapmıyoruz. Valilik’e yürüyüşün güvenliğini sağlaması için yaptığımız başvuruya verilen yanıt; hukuk dışı olduğu gibi LGBTİ’lerin, homofobi ve transfobi karşıtlarının can güvenliğinin devlet güvencesi altında görülmediğini göstermektedir. LGBTİ’leri yok saymanın bir başka biçimi olan ‘provokasyon ve bazı grupların hassasiyetleri’ açıklamaları toplumsal eşitlik ve barışa tehdit olmaya devam ediyor. Ankara Valiliği her yıl yapılan yürüyüşün güvenliğini sağlamak yerine engellemeyi tercih etti.”

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl, 2015 İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne polis saldırdı. LGBTİ örgütleri 2015 Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısının ardından Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü görevlilerinin yargılanmasına ilişkin suç duyurusunda bulundu. İstanbul Valiliği, yürüyüşe saldıran polislerin soruşturulmasına izin vermedi. Valilik, Onur Yürüyüşü’nün ‘yasaklı’ olduğunu söyleyerek tüm gün süren polis saldırısının ‘yasal sınırlar içerisinde’ olduğunu savundu. LGBTİ örgütlerinin sunduğu delillere ve basında yer alan görüntülere rağmen, ‘polislerin görevlerini kötüye kullandıklarına dair herhangi bir bilgi, belge ve görüntü kaydı’ olmadığını öne sürdü.

Geçtiğimiz günlerde ise IŞİD’in aralarında Kaos GL’nin de olduğu birçok yeri hedef alacağına ilişkin istihbarat belgesi sosyal medyada dolaşıma girdi. Kaos GL Derneği, belgenin dolaşıma girmesinin hemen ardından GATA Komutanlığı ve Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile iletişime geçti.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden “böyle bir istihbaratın kendilerine ulaşmadığı” cevabı alan Dernek, Genelkurmay Başkanlığı tarafından resmi olarak kabul edilmese de gayri resmi olarak Ankara GATA Komutanlığı tarafından telefon üzerinden belgenin “iç yazışma” olduğunu teyit ettirdi.

Belgeden haberlerinin olmadığı anlaşılan Çankaya İlçe Emniyeti, Kaos GL Derneği avukatına, “biz o bölgede devriyeyi arttırabiliriz, arada da memur gönderip kontrol yapabiliriz ama bizim sürekli ekip bekletecek kapasitemiz yok” açıklaması yaptı.

Dernek, gerekli önlemler alınana ve soruşturma sürecinde belgenin akıbeti hakkında bilgi alınana kadar bir süre Kaos GL Kültür Merkezi’nin kapalı tutacağını duyururken, çalışmaların ve etkinliklerin devam ettiğini açıkladı.

Fotoğraflar: Farklı senelerin Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş ve 1 Mayıs mitingleri

İlgili haberler:

Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısı ve LGBTİ direnişi!

Onur Yürüyüşü’nde saat saat ne oldu?

Vali yaralı yok dedi, Sinan tek gözünü kaybedebilir!

“Türkiye Hükümeti LGBTİ’leri hem yaraladı hem aşağıladı”

Emniyetin haberi yok, Genelkurmay da kendine ivedi!

IŞİD istihbarat belgesi Meclis’e taşındı


Etiketler: yaşam
nefret