13/09/2018 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat, Ankara Esat’ta gece bekçilerinin trans kadınları tehdit ettiğini ve sokağa çıkmalarını engellediğini yazdı.

Ankara’da bekçilerden trans kadınlara “sokağa çıkma yasağı!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat, Ankara Esat’ta gece bekçilerinin trans kadınları tehdit ettiğini ve sokağa çıkmalarını engellediğini yazdı. Bekçiler trans kadınlara valilik tarafından görevlendirildiklerini söyledi.

Pembe Hayat Derneği, websitesinde yayınladığı bir haberde Ankara Esat’ta gece bekçilerinin trans kadınlara sokakta baskı uyguladığını yazdı.

Habere göre, 10 Eylül günü gece saatlerinde Esat’ta caddede çalışan seks işçisi bir trans kadın, bekçiler tarafından durduruldu. Bekçiler; elinde bira şişesi ile üzerine gelen saldırgana karşı kendisini korumaları gerektiğini söyleyen trans kadına oradan gitmesini ve translar için görevlendirildiklerini söyledi. Yapılan işlemin hukuksuz olduğunu dile getiren trans kadını durduran bekçi, kolluk kuvvetlerini çağırarak cezai işlem uygulamalarını talep etti.

“Bunları içeri alırsan ruhsatını elinden alırım”

Aynı gece Libya Caddesi’nde ise cadde üzerinde bulunan bir restorana giden trans kadınların peşinden gelen bekçiler restorana girerek yemek yiyen translardan kimlik istedi. Yemek yediklerini söyleyen trans kadınlar, kimliklerini vermeyince kolluk kuvvetleri olay yerine geldi. Kimlik için zorlayan kolluk kuvvetleri, daha sonrasında trans kadınlar yemeklerini yiyip evlerine dönene kadar restoran önünde bekledi.

Kendisini amir olarak tanıtan bir polis memuru ise restoran işletmecilerini “Bunları bir daha içeri alıp yemek verirsen ruhsatını elinden alırım, senin de başın yanar” diyerek tehdit etti.

“Vali tarafından sizin için görevlendirildik”

Konuyla ilgili Pembe Hayat’ın iletişime geçtiği Esat’ta oturan bir trans kadın, adreslerinin bilindiğini ve bilerek binalarının önünde beklediklerini, bakkala bile göndermediklerini söyledi. Başka bir trans kadının takside hareket halindeyken bekçiler tarafından durdurulduğunu ve taksiden indirildiğini, taksiciyi ise tehdit ettiklerini belirtti ve ekledi:

“Geçtiğimiz akşam bir trans arkadaşımız taksiden indirildi. Artık bakkala bile gönderilmiyoruz. Olaylar Esat semtinin tamamında yaşanıyor ve bekçiler Vali tarafından bizler için görevlendirildiklerini, buralarda gezemeyeceğimizi söylüyor. Dün akşam eşofmanlarımla köpeğimi tuvalete çıkardığımda bile durduruldum ve bir an önce eve gitmezsem cezai işlem uygulanacağı söylendi. Hepimiz Esat’ta oturuyoruz, bizi dışarı bile çıkarmıyorlar.”

Bekçiler?

Bekçilik uygulaması geçtiğimiz yıl hayata geçti. Silah kullanma yetkisi de olan bekçileri KaosGL.org 2017 yılında LGBTİ+ hak savunucularına sormuş ve LGBTİ+ hak savunucuları bu uygulama ile sokaklarda ayrımcılığa uğrayacaklarını söylemişti.

Yazı dizisindeki haber ve söyleşiler şöyle:

Aman, bekçi!

“Bekçilerle mahallemizde dahi sokağa çıkamaz olacağız”

Bekçi olarak göreve başlayıp, “bekçi baba” olacaklar

Yeniden hayata geçen bekçilik sisteminin hukuki statüsü

‘Polisin yetişemediği yerde ihlalin adı bekçi’

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret